Američki predsjednik Joe Biden rekao je ruskome kolegi Vladimiru Putinu da će "uvijek na pregovarački stol stavljati pitanja ljudskih prava", rekao je u srijedu nakon prvog bilateralnog sastanka s ruskim kolegom u Ženevi.

Biden i Putin na sastanku su se dogovorili nastaviti razgovore o kontroli naoružanja i vratiti veleposlanike koje su povukli ranije ove godine.

“Nije stvar u tome da mi progonimo Rusiju zbog kršenja ljudskih prava. Riječ je o tome tko smo mi”, objasnio je Biden.

“Kako mogu biti predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, a da ne govorim protiv kršenja ljudskih prava”, rekao je Biden koji se novinarima obratio nakon ruskoga kolege.

Također je kazao da potezi ruskog predsjednika “umanjuju” položaj njegove zemlje na svjetskoj pozornici.

“Kako bi to izgledalo da se mi upuštamo u aktivnosti u koje se on upušta? To umanjuje izglede zemlje koja se očajnički trudi da održi svoj status jedne od velesila”, rekao je Biden.

Putinu je, nastavio je Biden, kazao da “nam trebaju neka temeljna pravila kojih se svi možemo pridržavati”.

“Učinio sam ono zbog čega sam i došao”, rekao je Biden.

Potvrdio je da se također razgovaralo o sudbini američkih državljana u ruskim zatvorima, ali i kibernetičkim napadima.

“Rekao sam mu da je došlo do kršenja normi i cyber napada. On to zna. Zadnje što Putin sada želi je hladni rat. Imate ogromnu granicu s Kinom i želite biti najveća zemlja na svijetu. Vaše se gospodarstvo muči i njemu sad hladni rat ne treba. Rekao sam mu da nije vrijeme da se grlimo i ljubimo, ali moramo biti u dobrim odnosima. No mislim da ga brine namjeravamo li ga ‘skinuti'”, rekao je Biden.