Bitka za Kijev bila je 'povijesna pobjeda' za Ukrajince, pobjeda za slobodu koju je izvojevao ukrajinski narod uz pomoć bez presedana od strane SAD-a i njihovih saveznika, rekao je u četvrtak američki predsjednik Joe Biden.

''Sada moramo ubrzati paket pomoći kako bismo pomogli pripremiti Ukrajinu za rusku ofenzivu koja će biti ograničenija u smislu geografije, ali ne i u smislu brutalnosti''.

''SAD i njihovi saveznici 'kreću se što je brže moguće' kako bi osigurali oružje ukrajinskim snagama'', kazao je najavljujući još 800 milijuna dolara vojne pomoći Ukrajini.

Novi paket uključivat će teško topništvo, desetke haubica, 144.000 komada streljiva i taktičke dronove, dodao je i kazao kako će 'nova oprema biti poslana izravno na bojišnicu slobode'.

Američki predsjednik rekao je da je ''upitno'' kontrolira li Putin opkoljeni Mariupolj, nakon što je Rusija ranije danas proglasila grad ''oslobođenim'' nakon gotovo dva mjeseca opsade - unatoč tome što je stotine branitelja i dalje ostalo skriveno unutar goleme čeličane.

Još nema dokaza

''Još nema dokaza da je Mariupolj potpuno pao'', kazao je Biden i pozvao Putina da dopusti humanitarnu pomoć kako bi oni koji su zarobljeni unutar čeličane Azovstal mogli izaći.

Komentirao je i program za ukrajinske izbjeglice u sklopu kojeg će Ukrajinci u SAD-u moći ostati do dvije godine, no to im neće omogućiti put do državljanstva.

''Bit će brzo i pojednostavljeno'', istaknuo je.

Biden je također kazao da SAD zabranjuje brodove koji su povezani s Rusijom u svojim lukama, u pokušaju da 'pojačaju pritisak na Putina'.

''Nijedan brod koji plovi pod ruskom zastavom, ili koji je u ruskom vlasništvu ili kojim upravljaju ruski interesi, neće moći pristati u američkoj luci ili pristupiti našim obalama. Nijedan, nijedan'', napomenuo je.

Američko ministarstvo financija također je priopćilo da će Ukrajini pružiti daljnju pomoć od 500 milijuna dolara za vladine operacije kao što su isplata plaća i pružanje usluga.

Paket pomoći Biden je najavio nakon što je u četvrtak ukrajinski premijer Denis Šmihal posjetio Bijelu kuću.

200 tona vojne opreme

Španjolska je u Ukrajinu poslala novu seriju od 200 tona vojne opreme, uključujući teška transportna vozila i streljivo, rekao je premijer te zemlje Pedro Sanchez tijekom posjeta Kijevu.

Njegova danska kolegica Mette Frederiksen rekla je da će njezina zemlja povećati svoj doprinos u oružju Ukrajini za 600 milijuna danskih kruna (67 milijuna funti).

Poruka Zelenskog

Ukrajinski predsjednik Zelenski zahvalio je svom američkom kolegi na podršci narodu Ukrajine.
'Ova pomoć nam je trebala danas više nego ikad.

Ona spašava živote naših branitelja demokracije i slobode i približava nas ponovnom uspostavljanju mira', kazao je, a prenosi Jutarnji list.