Projekt je to koji se planirao dulje vrijeme, a koji sam realizirao ispred BK Rama Zagreb 6.9.2018 godine u suradnji s prijateljima Jernejem Bravc iz Maribora, inače biciklist i pisac bloga "Kolesarjenje za užitek" (eng. "Cycling for pleasure - C4P") i Kristijanom Zovko, biciklistom iz Mostara.

Krenuo je Jernej iz Maribora još 31.8.2018. jer nipošto nije htio doći u Ramu ičim drugim osim na biciklu.

Ruta je vodila Prozor - Šćit - Varvara - Orašac - Proslap - Orašac - HE "Rama" - brana - Mluša - Prozor.

Prirodne ljepote Rame i Ramskog jezera koje nije bilo puno u svom maximumu, ali dovoljno da ostave bez riječi kako domaćeg čovjeka tako i sve one koji prvi put vide Ramu.

Poslije lagane vožnje od nekih 4 sata došlo je vrijeme za ručak koji smo odlučili blagovati u konobi "Proslapska planina".

Slijedio je jako velik uspon, ali isplatilo se popeti i vidjeti obronke Vran planine na zapadu, Idovca na sjeveru, Prenja na jugu.

Nažalost nismo se najavili za ručak, ali vlasnik i domaćin g. Ivan Filipović rado nas je odlučio ugostiti. Odličan domaći pršut i sir bili su uvertira za još bolju puru uz domaće kiselo mlijeko s češnjakom i maslacem.

Fotografiranje za uspomenu na dobre ljude i ljepota ramskih planina i već smo na biciklu.

Put je dalje vodio preko Orašca i Maglica do Brane na Ramskom jezeru. Ne zna čovjek s koje strane Rama ljepše izgleda.

Rutu smo zaključili poslije aktivne vožnje nešto manje od 5 sati, prijeđenih 58,5 km i visinske razlike od 850 m/nv.

Hvala svima onima koji su potpomogli ovaj projekt. Od onih koji su pomogli oko noćenja do svih onih koji su omogućili da se čuje da je projekt "Biciklom oko Ramskog jezera" uspješno realiziran.

Darijo Juričević