Suvremeni način života sa sobom je donio puno toga što je čovjeku olakšalo svakodnevni život. Nažalost, donio je i onu negativnu stranu, čije posljedice, manje ili više svi osjećamo.

Svima je potrebno vrijeme opuštanja i odmora od svakodnevice. Naći nešto što vas opušta, uz to boraviti u prirodi i na otvorenom, za mnoge ostaje samo želja.
 
Na puno mjesta možemo pročitati kako boravak u prirodi i neka fizička aktivnost pozitivno djeluju na čovjekov organizam. Uz planinarenje, stručnjaci često govore da je bavljenje biciklizmom jedan od najboljih načina kako nešto konkretno i pozitivno učiniti za svoje zdravlje.

Iako se prosječnom promatraču čini da je biciklizam dosta lagan sport, posebno ako se njima bavi samo rekrativno. Osim što je fizički dosta zahtjevan, kao i većina drugih hobija, on je i dosta skup.

S ciljem okupljanja zainteresiranih za rekarativnu vožnju biciklom, i sudjeovanje na druženjima i pojedinim natecanjima, 2011. godine u Rami je osnovan biciklistički klub „Ventus“.
 
Ime koje je znakovito, ali i simbolično, Ventus u prijevodu s latinskog znači Vjetar.

Osjetiti vjetar u kosi, brzinu i slobodu pokreta, treba doživjeti u skoro istom trenutku, još uživati u ljepoti krajolika, bilo da vozite negdje na planini ili na asfaltnom putu, za mnoge bi bio opis zašto su se odlučili za biciklizam.

Dolskom povoljnijih vremenskih uvjeta, često možemo vidjeti naše bicikliste na terenu. Osim promocije zdravog načina života, njihove aktivnost nisu ostale nezapažene i izvan Rame.
 
U razgovoru s Mladenom Papkom, predsjednikom BK „Ventus“ doznali smo kako je klub prilično aktivan kako u vožnji, tako i u promociji.

„Klub trenutačno ima tridesetak članova, od kojih je petnaest aktivno. Ramski tereni, kao da su stvarani za biciklizam, i naše najčešće vožnje su u Rami. Često vozimo od Prozora, preko Mluše, brane HE „Rama“, Orašca, Rumboka, Jaklića, Ripaca pa opet u Prozor. Također, često biramo i planinske ture. Aktivno sudjelujemo na projektima promocije biciklizma, postavljanju signalizacije, kao i držača za bicikle u Prozoru, također gps-om snimamo brojne rute, i to je samo je dio naših aktivnosti“ kazao je za Rportal predsjednik BK „Ventus“ Mladen Papak.

 „Ventus“ je jedan od primjera, kako se, uz malo truda i volje, može aktivno raditi na promociji Rame, ali i na promociji zdravog načina života. Ako želite učiniti nešto dobro za sebe i svoje zdravlje, pridružite se našim biciklistima.
Možete ih kontaktirati preko mail-a: [email protected], ili preko facebook stranice BK „Ventus“
 
RPortal.eu