Upravni odbor Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u najoštrije je osudio, kako navodi, ignorantski odnos koji zastupnici u Parlamentarnoj skupštini BiH pokazuju prema rješavanju egzistencijalnog problema BHRT-a, kao i ostala dva javna emitera u BiH.

Podsjećaju osnivače tog medija, Parlamentarnu skupštinu BiH, da se bliži kraj godine i da je BHRT pred financijskim kolapsom, jer od prvog siječnja više nemaju načina za prikupljanje RTV pristojbe, a i model koji postoji, zbog nepoštivanja zakona i zakonskih propisa, nije adekvatan i ne može osigurati nesmetano funkcioniranje Javnih RTV servisa u BiH.

Također, navode da su, osim osnovne djelatnosti koju obavljaju – a to je neovisno, fer i objektivno informiranje javnosti – ugrožena njihova osnovna ljudska prava, te da ne traže milostinju, već ono što im zakonom pripada.

Sindikat od odgovornih traži da savjesno i časno obave svoj posao, a ne da im Javni RTV servis služi za međusobna prepucavanja i pokušaje provođenja uskostranačkih interesa.

Ističu da ne žele biti poligon za političke igre i zahtijevaju da im bude omogućeno da nesmetano i neopterećeno ispunjavaju svoju primarnu funkciju: biti u službi svih građana ove zemlje i biti Javni medijski servis BiH.

Osim toga, podsjećaju relevantne političke subjekte da je ta kuća multietnička, da u njoj rade i Srbi i Hrvati i Bošnjaci i Ostali i svi imaju ista prava.

UO Sindikata zahtijeva od nadležnih političkih struktura da odmah pristupe rješavanju problema financiranja BHRT-a, na što već mjesecima upozoravaju.

– Ovim putem jasno podcrtavamo da ćemo se, svim mogućim sredstvima u skladu sa zakonom i statutom organizacije, boriti za svoja prava na nesmetan i plaćen rad i da ćemo štititi prava i interese svih uposlenih u BHRT-u, makar to značilo i izlazak na ulicu. Ova kuća nije zaslužila da bude talac političkih potkusurivanja, a ima suviše dugu tradiciju da bi bila ugašena iz istih, već gore navedenih razloga – navedeno je u priopćenju.

HMS