Parlamentarni vojni povjerenik BiH Boško Šiljegović razgovarao je u petak u Sarajevu sa zapovjednikom EUFOR-a u BiH general – bojnikom Martinom Dorferom, priopćeno je Parlamenta BiH.

Šiljegović je zapovjednika Dorfera upoznao sa aktivnostima Ureda parlamentarnog vojnog povjerenika BiH u protekloj godini, posebno se osvrnuvši na stanje ljudskih prava i statusna pitanja pripadnika Oružanih snaga (OS) BiH.

Informirao je Dorfera i o svojim zapažanjima tijekom brojnih terenskih posjeta jedinicama i komandama OS BiH, stoji u priopćenju. Prema riječima Šiljegovića, evidentno je da pripadnicima OS  BiH nedostaje adekvatna oprema, da rade u otežanim uvjetima, te da snabdijevanje i logistička podrška nisu na razini koji je dovoljan za izvršavanje redovnih zadataka i obaveza.

Zapovjednik Dorfer upoznao je parlamentarnog vojnog povjerenika BiH sa zadacima misije EUFOR-a u ovoj godini, kao i sa trenutnim aktivnostima i naporima koji se čine da se suradnja sa OS BiH podigne na još višu razinu.

Tijekom sastanka bilo je riječi i o predstojećoj, Jedanaestoj svjetskoj konferenciji ombudsmena za oružane snage, koja će se, uz podršku Ženevskog centra za kontrolu oružanih snaga (DCAF) i prijateljskih zemalja s kojima Ured parlamentarnog vojnog povjerenika BiH surađuje, održati u Sarajevu u razdoblju od 27. do 30. listopada 2019. godine, priopćeno je iz sektora za odnose s javnošću Parlamenta BiH.