Sve više poduzeća iz BiH, u posljednje vrijeme, žrtve su prevara u poslovanju sa kompanijama iz Kine.

Da bi naša gospodarska društva ostvarila prava na nadoknadu štete nastale kupovinom sporne robe, koja u najvećem broju slučajeva ne odgovara ugovorenom kvalitetu, Veleposlanstvo BiH u Kini poziva gospodarstvenike da im se obrate preko Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Neke od mogućnosti da se preduprijede eventualne zloupotrebe i nelegalne radnje kineskih kompanija prilikom prodaje određene robe bh. poduzećima, kako ukazuju u Veleposlanstvu, prvo moraju provjeriti potencijalnog partnera iz ove daleke zemlje. Najsigurniji način je da se provjera izvrši putem Odjela za trgovinu u određenoj provinciji Kine, u kojoj se nalazi kompanija, za štoVeleposlanstvo stoji na raspolaganju.

Takođe, eventualne zloupotrebe moguće je spriječiti i tako što će svako bh. gospodarsko društvo izvršiti obaveznu kontrolu pri slanju robe iz Kine u BiH. Da bi se to realiziralo, neophodno je da predstavnik poduzeća iz BiH dođe na „utovar" robe u kontejner i prekontrolira kvalitet predmetne robe.

Dosadašnja iskustva govore da su pojedine kineske kompanije dostavljale uzorke tražene robe vrhunskog kvaliteta, na osnovu čega kupac iz BiH pristane na kupovinu te robe i, po uobičajenoj praksi, uplati 30 posto avansa. Nažalost, kupac ne dođe na provjeru robe, odnosno ne pošalje svog predstavnika da obavi kontrolu utovara, uplati preostali avans od 70posto, a kineski partner ne ispoštuje ugovor, točnije ne dostavi robu predviđenog kvaliteta, piše indikator.ba. Zbog toga, iz Veleposlanstva navode da je mnogo isplativije da kupci ulože sredstva u „kontrolu" i na taj način rizik svedu na minimum, nego da dovode u pitanje gubitak više stotina tisuća dolara.

Ukoliko se pojedine kompanije iz BiH opredijele za uvoz velikog broja roba, mašina ili nekih drugih proizvoda u vrijednosti više milijuna dolara, iz Veleposlanstva sugeriraju da je potrebno da otvore predstavništvo u Kini ili sklope ugovor sa nekim od gospodarskih društava iz BiH koje već ima predstavništvo u ovoj zemlji.

Na taj način, minimalne su šanse za nepoštivanje ugovora od strane prodavca. Iskustva pokazuju da one kompanije koje imaju otvorena predstavništva u Kini ili su sklopili ugovor o kontroli poslate robe, kao što su „Fis" Vitez, „Boksit" Milići, „Tropic" Banja Luka, do sada nisu imale veće probleme u poslovanju sa kineskim partnerima.

Prema navodima iz Veleposlanstva, slične probleme imaju i poduzeća iz zemalja bivše SFRJ, čija veleposlanstva pokušavaju riješiti na isti način, a razmatra se i zajednički nastup u zastupanju interesa naših kompanija pred nadležnim kineskim institucijama.

prvi.tv