Tridesetak radnika, uglavnom iz BiH, koji su na privremenom radu u Kataru još uvijek su u teškoj situaciji i ne vide rješenje.

Poslodavac ih je prevario. Plaće im nisu uplaćene, novca je nestalo, a prehranjuju se od pomoći bh. građana koji tamo žive.

Kako je za Klix.ba rekao jedan od radnika (identitet poznat redakciji) kažu da se ništa nije promijenilo od prvog puta kada se saznalo za njihov problem.

“Sve stoji u mjestu. Kod njih to predugo traje jer su spori. Čekamo neko suđenje, ali daj Bože da ga dočekamo. Neki razmišljaju da se vrate kući i bez tih plaća, ali nemamo novca za put”, rekao je radnik.

U Veleposlanstvu BiH u Kataru rekli su im kako je Ministarstvo vanjskih poslova BiH urgiralo vladi Katara da ubrza proces na sudu, ali to još nije realizirano. Radnicima su, koji su podnijeli pojedinačnu tužbu, rekli da suđenje može potrajati i do pola godine.

“Nas je puno, a nemamo od čega živjeti. Pomažu nam naši ljudi koji žive u Kataru. Skupljaju humanitarnu pomoć koja nam puno znači jer nas prehranjuje”, rekao je radnik.

Inače, radnici su zaposleni u kompaniji Arab Face. Bili su angažirani na građevinskim poslovima od travnja i svibnja 2014. godine. No, poslodavac im nije isplatio tri plaće koje su zaradili, a kao razlog naveo je da nije naplatio svoja potraživanja te da ih zbog toga ne može isplatiti.

Veleposlanstvo BiH u Kataru aktivno radi na zbrinjavanju radnika iz BiH dok se ovaj slučaj ne riješi.

Agencija za rad i zapošljavanje BiH nedavno je ponovo upozorila bh. državljane da budu oprezni prilikom odlaska na rad u Katar.

“Skreće se pozornost svima koji nađu poslodavca ili dobiju ponudu za posao u ovoj državi trebaju obratiti pažnju na to da imaju validan ugovor o radu s poslodavcem, da prije dolaska u ovu državu moraju dobiti radnu dozvolu i radnu vizu, te da se dobro informiraju o potencijalnom poslodavcu”, upozoravaju iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH./HMS/