Američki predsjednik Joe Biden je produžio naredbu o blokadi imovine i obustavljanju ulaska u Sjedinjene Američke Države osobama koje doprinose destabilizaciji situacije na Zapadnom Balkanu, objavila je Bijela kuća.

Ova naredba je prvi ut donesena 26. lipnja 2001. godine i potrebno ju je obnoviti prije 26. lipnja ove godine, što je Biden i učinio obavijestivši federalnu upravu da će njegovom odlukom ova naredba ostati na snazi.

"Akti ekstremističkog nasilja i opstrukcijskih aktivnosti su neprijateljski akti i za Sjedinjene Države. To je ujedno i prijetnja po nacionalnu sigurnost i vanjsku politiku SAD-a. Iz tog razloga sam utvrdio da je neophodno nastaviti sa ovim sankcijama za destabilizatore Zapadnog Balkana", rekao je Biden.

Ovime Amerika šalje poruku da oni koji rade na destabilizaciji zemalja bivše Jugoslavije neće biti pošteđeni njihovih sankcija, a s obzirom na prilike na ovim prostorima velike su šanse da će sankcije biti proširene na još osoba iz regije i BiH.

Američka administracija na ovaj način pravi uvod u sankcioniranje nekih novih političkih aktera koji su prije svega prijetnja zbog korupcije, a ocjena je da je globalna korupcija generalna prijetnja i SAD-u.

U stavu Bijele kuće precizirane su odredbe iz kojih se može iščitati da će na crnu listu svi oni koji koče procese na Zapadnom Balkanu, a iz BiH već ima nekoliko kandidata.

Sankcije podrazumijevaju zabranu putovanja u SAD, oduzimanje imovine, ali i neke ekonomske i trgovinske sankcije u zavisnosti od razloga uvođenja osobe na crnu listu. Ekonomske sankcije mogu podrazumijevati zabranu poslovanja sa američkim tvrtkama.

Na popisu se do sada nalaze mnogi političari iz Bosne i Hercegovine kao što su Milorad Dodik, Amir Zukić, Nikola Špirić, Milovan Cicko Bjelica i drugi.