Novinar Al Jazeere Midhat Dedić u tekstu pod naslovom "Hoće li visoke cijene uništiti sezonu na hrvatskoj obali?" piše kako bi moglo biti milijun razloga zašto turisti jače platežne moći zaobilaze hrvatsku obalu u značajnom postotku.

"Hrvatska, zemlja razvijenih hotelijersko-ugostiteljskih čula, skrenula je s puta ozbiljne kompeticije s regionalnim konkurentima kakvi su Grčka, Egipat i Turska, prije svega, ali i Albanija i Crna Gora, i na početku ovogodišnje sezone našla se u turističkom entropijskom kaosu po svim parametrima gubitaka koji više ne može sakriti ni vrlo egzaktna državna statistika", piše novinar iz BiH te dodaje da ni mainstream mediji više ne skrivaju imaginarnu sreću o turističkoj sezoni.

Navodi i podatak kako je u prvih sedam dana u srpnju zabilježeno oko 90.000 manje gostiju nego u istom periodu prošle godine.

"Ne želim biti pokusni kunić u pokušaju besprijekorno ljubazne prevare"

Iznosi svoj primjer.

"Gospođo, prošle godine smo u istom periodu boravili kod vas pet noći u apartmanu (dvoje odraslih i dvoje djece) i želimo ga ponovo za 7 noći po istoj cijeni od 70 eura", predstavljam se preko telefona makarskoj gazdarici u Ulici kralja Petra Krešimira i podsjećam da smo i godinu ranije bili kod njih.

Sićam se, šjor, ali taj apartman je sada 90 eura po noći… ako vam odgovara.

Izrekla je to mirnim tonom osobe s niskim krvnim tlakom ili nekog kome je svejedno kakav će biti epilog aranžmana. Prije nego sam sebe strpao u kategoriju “stare vreće za nabijanje”, izbrisao sam broj i adresu makarske gospođe, inače školske drugarice Hloverke Novak Srzić, kako je prethodnih godina s nama ćakulala. Dvadeset eura više-nema ničeg uzbudljivog biti pokusni kunić u pokušaju besprijekorno ljubazne prevare", prepričava novinar svoj primjer, a onda navodi i primjere drugih turista koji se žale na previsoke cijene u Hrvatskoj.

"Vrhunac bezobrazluka"

Bišćanin Alen koji je s djecom i partnericom u sedam dana obišao više dalmatinskih gradova opisuje svoje ovogodišnje obalsko iskustvo.

"Apartman za nas četvero je 120 eura, što je vrhunac bezobrazluka, ako istovremeno znaš da je apartman u Beču na kilometar-dva od Šenbrunške palače 69 eura na Bookingu. Tragično je ako će se Zadar ili Makarska cijenama takmičiti s europskom prijestolnicom na Dunavu. Hrvatska obala je prazna, Hrvati ljetuju u Turskoj, jer im je isplativije i tamo ih drže kao malo vode na dlanu. Ovdje misle da trebamo biti zadovoljni što nam nude more i sunce, kao da su oni osobno sudjelovali u građenju mora i instaliranju sunca na nebo. Nekada sam na uključivanje na magistralu čekao desetine minuta, a sad je ova putna trasa prazna", govori Alen.

Tanja iz Slovenije ljetuje svake godine u Biogradu gdje ima vlastiti stan. No ističe kako je njena tetka dočekala polovinu lipnja, a da joj apartman nitko nije zatražio.

"To se ranijih godina nije događalo. Vidjela sam mnogo novih apartmana, ali cijene su baš paprene, drugim riječima, katastrofa, jer se za mali apartman za dvije osobe traži 100 eura. U gradu uvečer nema gužvi, bez problema dobiješ mjesto u gostioni, na rivi je isto tako, kao i na plažama. Naprimjer, na poznatoj plaži Pine Beachu u Pakoštanima gdje se kupamo nema gužvi kao nekada, ni na ulazu kad se plaća, ni unutra. Ležaljke možeš dobiti bez problema, što prošlih godina nije bio slučaj. Evo, na televiziji javljaju kako su prošlog vikenda osjetno manje zaradili nego inače na autocestama i trajektima", priča Tanja.