Veliki broj policijskih službenika na sarajevskom aerodromu dočekao je avion s manjom grupom pripadnika IDIL-a koji su danas deportirani iz Sirije u BiH. U avionu se s borcima tzv. Islamske države nalazio i određen broj žena i djece.

Svi oni su uhićeni na tlu Sirije i Iraka od strane sigurnosnih službi koalicije koju predvode američke snage.

Nakon što su zakoračili na tlo BiH svi odrasli muškarci su odmah uhićeni. Jedan dio osoba će, kako saznaje Klix.ba, biti prevezen u prostorije Tužilaštva BiH, dok će neki biti prevezeni u prostorije SIPA-e na kriminalističku obradu.

Na aerodrom su stigle i ekipe Hitne pomoći, kao i pripadnici sigurnosnih i obavještajnih agencija BiH.

Za sada službeno nije poznat točan broj osoba koji je danas deportiran u BiH, ali se prema neslužbenim informacijama radi o ukupno 24 osobe.

Svi punoljetni muškarci su osumnjičeni za kaznena djela organiziranje terorističke grupe u vezi s kaznenim djelima protuzakonito formiranje i pridruživanje paravojnim ili parapolicijskim formacijama i terorizam.

Za žene i djecu su predviđene sigurnosne provjere uz utvrđivanje identiteta, te medicinski pregledi. Istom će biti podvrgnuti i muškarci koji su se borili na stranom ratištu.

Prema ranijim najavama žene i djeca bi određen period trebali biti smješteni u Delijašu kod Sarajeva, gdje se nalazi azilantski centar, nakon čega će biti pušteni kućama.

Pred BiH je ozbiljan zadatak deradikalizacije svih osoba koje se vraćaju sa stranih ratišta, dok je pred Sudom BiH da adekvatno kazni sve one koji su odlaskom na ratište prekršili zakon.

Bljesak.info