Sa novinarima se ne treba fizički obračunavati, više im vjerujemo nego političarima - tako je rekla većina građana u jednom istraživanju. Također, sve je manje entitetskih podjela, pa građani ponekad više vjeruju mediju koji nije iz njihovog entiteta.

Institucije i političari u BiH nisu položili ispit kod građana. Prema istraživanjima Fondacije Fridrich Ebert, više povjerenja zaslužuju mediji i vjerske zajednice.

"Ja bih rekla da generalno vlada jedna kriza nepovjerenja u rad institucija i da je upravo posljedica takvog stanja rast povjerenja u novinare", izjavila je Tanja Topić.

Iako prema istraživanjima građani kažu da novinarske slobode najviše ograničavaju političari, oni i dalje više vjeruju medijima nego njima. Ipak, kažu da su političari previše zastupljeni u medijima te da se novinari trebaju više bazirati na socijalne i životne teme, piše N1.

U odnosu na prošlogodišnja istraživanja, građani su ove godine svjesniji važnosti neovisnih medija.

"Ove godine imamo više od 88 posto koji smatraju neopravdanim pritiske na novinare, a 11 posto smatra opravdanim", kazala je Borka Rudić.

Nekoć je svaki četvrti ispitanik u Republici Srpskoj i svaki šesti u Federaciji BiH smatrao da se sa novinarima ponekad treba i fizički obračunati. Za razliku od prethodnih godina, građani oba entiteta sve više prate i vjeruju u ono što objavljuju mediji iz onog drugog entiteta.