Bosna i Hercegovina se, prema izvještaju švicarske organizacije “Small Arms Survey”, nalazi na 13. mjestu svjetske liste prema broju oružja na stotinu stanovnika.

Prema izvještaju, u BiH postoji skoro 353.000 registriranog i čak skoro 832.000 neregistriranog oružja, piše Avaz.

''Ranije smo radili istraživanja i ukazivali na problem nelegalnog držanja oružja. Među 832.000 neregistriranog oružja nalaze se čitavi arsenali automatskog oružja, puškomitraljeza, 'zolja', bombi... Recidiv je to sukoba koji smo imali, ali i straha građana da bi moglo doći do novog rata'', kaže za Denis Hadžović, direktor Centra za sigurnosne studije.

Od Daytona do danas, organizirane su brojne akcije prikupljanja oružja, koje su bile stimulirane i novčanim naknadama. No, oružje koje je ostavština rata u BiH, nerijetko završava u rukama krijumčara, koji ga izvoze izvan granica BiH.

''Morat ćemo se ozbiljno pozabaviti tim problemom, jer su zemlje Europe usvojile akcijske planove upravo zbog krijumčarskih ruta oružja, koje kreću s Balkana. Prema važećem zakonu, građani BiH u svom vlasništvu mogu imati pištolj nakon što dobiju odobrenje nadležnog MUP-a te lovačko naoružanje. Sve drugo je nelegalno i moralo bi se predati'', kaže Hadžović.

U svjetskim okvirima, bez premca su Sjedinjene Američke Države, koje imaju čak 120,5 komada oružja na stotinu stanovnika. No, posljednji masakri u SAD nagnali su i tvrdokornog predsjednika Donalda Trampa (Trump) da od Kongresa zatraži usvajanje strožih provjera prilikom kupovine oružja.

''U Americi već desteljeće traje borba između zagovornika ideje o smanjivanju oružja i lobija, odnosno industrije oružja, koja je izuzetno profitabilna i koja se poziva na tradiciju i zakon da svaki pojedinac ima pravo da brani osobnu svojinu i obitelj. Vidjet ćemo tko će izaći kao pobjednik iz takve bitke'', kaže Hadžović za Avaz.

Srbija i Crna Gora, prema istom izvještaju, imaju 39,1 komad oružja na stotinu stanovnika, što je posljedica, kako se ističe, kolektivne psihoze i mitomanije.

Najveća koncentracija oružja je u Rusiji – 17,6 milijuna, Njemačkoj 15,8 milijuna i Francuskoj 12,7 milijuna.

Kipar ima čak 34 komada oružja na 100 stanovnika, što se tumači kao posljedica turske invazije 1974. godine i sukoba s Grcima.