Vijeće ministara BiH je, na prijedlog Uprave za neizravno oporezivanje, donijelo odluku o uvjetima i postupku ostvarivanja prava na oslobađanje plaćanja uvoznih i izvoznih dažbina radi usklađivanja s odgovarajućim carinskim propisima Europske unije.

Odlukom je, između ostaloga, propisano da putnik, u skladu sa Zakonom o carinskoj politici BiH, u osobnoj prtljazi može prenijeti nekomercijalnu robu bez plaćanja uvoznih dažbina u vrijednosti do 600 KM, umjesto dosadašnjih 200 KM, čime se vrši usklađivanje s propisima u Europskoj uniji gdje iznosi 300 eura.

''Promjena koja je urađena je to da osobe koje u fizičkom smislu ulaze u carinsko područje BiH, bez obzira na vrstu prijevoza, odnosno neovisno o tome ulaze li automobilom, pješice, zrakoplovom, autobusom, vlakom, imaju pravo na oslobađanje uvoznih dažbina za robu koju nose u osobnoj prtljazi za osobnu upotrebu do 600 KM. To je izvršeno u cilju usklađivanja s propisima EU jer je tamo propisana vrijednost od 300 eura, tako da je to kod nas stavljeno na 600 KM. Drugo je ostalo kao i do sada.

Primjerice, ako fizička osoba dobiva od fizičke osobe iz inozemstva određeni paket besplatno, pravo oslobađanja je do 90 KM. U slučaju da fizička osoba u BiH naručuje određenu robu iz inozemstva i tu robu plaća, tada je pravo oslobađanja do 300 KM. Naravno, i tu se mora raditi o stvarima za osobnu uporabu, tj. da nije riječ o stvarima za koje se može zaključiti kako su eventualno za daljnju preprodaju. Primjerice, ako osoba ulazi u BiH pa uvozi za 600 KM 2000 ili 5000 kemijskih olovki. To nije moguće jer se može zaključiti kako su namijenjene za daljnju prodaju, što nije dopušteno'', kazao je za Večernji list Ratko Kovačević, glasnogovornik Uprave za neizravno oporezivanje BiH.

Dodao je kako isto tako u slučaju da osoba u inozemstvu kupi perilicu posuđa ili rublja u vrijednosti do 600 KM, može je uvesti u BiH bez plaćanja uvoznih dažbina. Svi građani BiH koji kupuju određenu robu u članicama EU imaju mogućnost povrata PDV-a plaćenoga za robu čija vrijednost prelazi 100 eura ili iz nekih drugih država u skladu s njihovim važećim zakonima. Kada kupuju robu u EU, mora se tražiti obrazac za povrat PDV-a koji prodavač popunjava i ovjerava. Prilikom izlaska iz carinskoga područja EU građani se moraju obratiti nadležnoj carinskoj službi (ako putuju kopnenim prijevoznim sredstvom, to je carinska služba te države članice EU). Carinska služba ovjerava dokumentaciju i nakon toga građani BiH mogu uzeti povrat PDV-a u prodavaonici gdje su robu kupili ili u nekoj banci u BiH koja vrši uslugu povrata, ali uz proviziju.