Bliži se sezona godišnjih odmora, vrijeme kada mnogi žele ići na more. Pandemija koronavirusa prošlog je ljeta većini uništila planove za godišnji odmor, piše Večernji list BiH.

Kako će izgledati ovogodišnja turistička sezona na najpoželjnijim ljetovalištima, nitko još sa sigurnošću ne zna, ali je izgledno kako će različita ograničenja ostati na snazi. Turistička sezona Građanima BiH najprivlačnije destinacije za ljetovanje su Hrvatska, Crna Gora, Albanija, ali i Turska i Grčka. Hrvatska bi do polovine lipnja trebala do kraja olakšati uvjete za ulazak državljana drugih zemalja, što uključuje i BiH, a posebne olakšice mogli bi imati svi oni koji posjeduju hrvatske osobne dokumente.

Ne isključuje se mogućnost da će se za hrvatske državljane posve ukinuti potreba posjedovanja bilo kakvih testova ili potvrda kako bi u predstojećem razdoblju prešli državnu granicu. Uz to, svim drugim strancima olakšat će se ulazak u zemlju uoči turističke sezone uz posjedovanje negativnog PCR testa, antigenskog testa, potvrde o cijepljenju ili o preboljenom COVID-u. U iznimke za prelazak granice uvršteni su digitalni nomadi i djeca do 7 godina ako su s roditeljima koji posjeduju potvrdu o preboljenoj bolesti ili cijepljenju. Pristupačne cijene, ali i prelazak granice bez putovnice, samo uz osobnu iskaznicu, primamljivi su bh. građanima da ljetovanje provedu na obalama Crne Gore. Državljani BiH i stranci s odobrenim stalnim ili privremenim boravkom u BiH, kao i stranci koji su boravili u BiH u razdoblju od najmanje 15 dana prije ulaska u Crnu Goru ne moraju imati PCR test. Veleposlanstvo BiH u Ankari obavijestilo je državljane BiH o novim pravilima prilikom ulaska u Tursku iz BiH.

Prema novim pravilima, osobe koje su cijepljene najmanje 14 dana prije ulaska u Tursku ili su preboljele COVID u posljednjih šest mjeseci, uz prikazivanje službenog dokumenta zdravstvene ustanove, moći će ući u Tursku bez negativnog PCR testa. Osobe koje ne ispunjavaju ni jedan od dvaju navedenih uvjeta mogu ući ili s negativnim PCR testom ne starijim od 72 sata prije leta ili brzim antigenskim testom ne starijim od 48 sati.

Utjecaj pandemije

Neizostavna destinacija u ponudama turističkih agencija prije je bila i Grčka. Zbog pandemije dugo vremena ulazak i boravak u Grčkoj radi turizma nisu bili dopušteni građanima BiH. Međutim, od 31. svibnja ulazak u Grčku bh. građanima je dopušten, ali uz određene uvjete, a to su popunjen PLF (travel.gov.gr), negativan PCR test ne stariji od 72 sata, potvrda o primljenim dvjema dozama cjepiva ili dokaz da ste preboljeli COVID prije više od dva, a manje od devet mjeseci.

Posljednjih godina Albanija je postala nezaobilazna destinacija za bh. građane, koji sve češće ljetovanje odlučuju provesti na plažama Jadranskog i Jonskog mora. One koji su planirali ljetovati na albanskom primorju obradovat će podatak da je Albanija otvorila svoje granice za državljane BiH, što znači da za ulazak u ovu zemlju nije potreban PCR test ili neki drugi oblik testiranja na koronavirus. Međutim, za ulazak je potreban odgovarajući dokaz o rezerviranom smještaju.