Priča da su oni koji su za usvajanje četiri važna zakona, među kojima je i onaj o akcizama na gorivo, protiv poljoprivrednika, apsolutno je lažna i štetna. Ružno je tako prezentirati stvari, pa i opasno! Sada imamo situaciju da se neki predstavljaju kao borci za ugrožene kategorije, njihovi zaštitnici koji neusvajanjem krucijalnih zakona, kao, štite najslabije. A situacija je sasvim obratna. 

Upozorava ovo u intervjuu za „Dnevni avaz" Vjekoslav Bevanda (HDZ), zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar financija BiH.

On ističe i da njegova stranka i blok kojem pripada od početka imaju konzistentan stav i on je usmjeren na pomoć najugroženijima, što, kaže, djelom stalno potvrđuju. 

MMF je objavio da je do daljnjeg suspendiran aranžman s BiH. Šta dalje?

- Mi smo, posebno medijski, svu priču pojednostavili. Sve se svelo na zakon o akcizama, a suština je da, evo, nisu usvojene izmjene zakona o osiguranju depozita. A u tom zakonu, koji je krucijalan, nema baš ništa sporno, nego donosi dobro za sve. Što se tiče zastoja u realizaciji aranžmana sa MMF-om, mi smo potpisali Pismo namjere, u čijem su sastavljanju sudjelovale sve razine vlasti i sasvim je normalno da treba ispuniti ono na što smo obvezani. 

U Washington je moglo ići stotinu ljudi, prezentirati što god hoće kao akciju spasa, ali dok uvjeti ne budu ispunjeni, aranžmana nema i to je sasvim normalno. Ali, ono što je još gore, suspendirani su efektivi ugovorenih kredita, uključujući i onaj sa EBRD-om.

Koliko je to novca?

- Ono što je dogovoreno te ono što još ugovaramo, uključujući i Kuvajtski fond i kredite OPEC-a, radi se o oko 800 miljuna eura. E sad, mi se trebamo opredijeliti hoćemo li graditi autoceste i popravljati puteve ili nećemo. Navodni zaštitnici poljoprivrednika trebaju dati odgovor na to pitanje. Od ovolikog politikantstva gubi se suština cijele priče. Kada, primjerice, dođu sredstva od MMF-a, zašto entitetske vlasti ne naprave rebalans proračuna i pomognu poljoprivrednicima? 

Zašto to ne urade? 

- To trebate pitati njih, a ne mene. A ja ne znam drugi način da se tim ljudima, kojima treba pomoći, to i uradi. Ako ćemo pričati šuplje priče i baviti se politikantstvom, nema nam napretka. 

Poznati detalji 

Očekujete li deblokadu ovih sredstava, odnosno da će, ipak, u skorije vrijeme biti usvojeni reformski zakoni?

- Sve razine vlasti od početka su uključeni u ovu priču i znaju svaki detalj. Aranžman sa MMF-om, EBRD, krediti... sve je to sada u rukama vlasti na razini  države. 

Što se moje političke opcije i mene tiče, mi smo konzistentni od početka. Svjesni smo da se odluke, ma koliko teške, moraju donositi i zato smo se borili da pobijedimo i participiramo u vlasti. A ako smo u vlasti, onda moramo biti odgovorni, kazao je Bevanda za Avaz.