Dvanaesti je dan kako su radnici u zdravstvu u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ) u generalnom štrajku.

U međuvremenu, točnije prošlog četvrtka (9. studenoga) izabrana je nova Vlada HNŽ, a dosadašnjeg ministra zdravstva, rada i socijalne zaštite, Gorana Opsenicu, zamijenio je prof. dr. sc. Milenko Bevanda (HDZ).

Bevanda za Faktor jutros kaže kako je upoznat s problemom radnika u zdravstvu, da će se to riješiti dogovorom vrlo brzo te da tek danas preuzima ministarstvo.

– To je gorući problem zdravstva kojeg ćemo sigurno riješiti dogovorom, ali je to nemoguće uraditi za dan – dodaje Bevanda.

Kaže kako su Vlada i resorno ministarstvo zdravstva dobili prijedloge sindikata i da se oni razmatraju.

– Kada je riječ o povećanju plaća radnicima u zdravstvu HNŽ, ne bih još uvijek izlazio u javnost s iznosima jer materijale koje sam dobio nisu potpuni, a nisam se još ni s kim od njih susreo. Razgovarao sam s premijerkom Marijom Buhač (HDZ), znate šta znači doći i odmah riješiti takav problem, a nisam bio u pregovaračkom timu – naglasio je Bevanda i naglasio kako misli da će se do kraja ovoga tjedna riješiti problem radnika u zdravstvu HNŽ.

Radnici u zdravstvu HNŽ traže povećanje plaća u skladu s rastom inflacije i potrošačke košarice, veću stanicu (trenutna 2,30 KM) koja je manja od propisane u Federaciji BiH (2,31 KM) te potpisivanje novog kolektivnog ugovora koji je istekao u kolovozu.

Predstavnici sindikata proteklih dana održali su nekoliko sastanaka s predsjednikom Pregovaračkog tima Vlade HNŽ Antonijom Vujicom i njegovom zamjenicom Brankom Bošković.
Ivica Anić, predsjednik Reprezentativnog sindikata Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, kaže kako su stavovi donekle približeni, kada je riječ o novom Kolektivnom ugovoru, ali da službene ponude Vlade još nema koju, kako dodaje, očekuje ovoga tjedna.
– Očekujemo da Vlada HNŽ prema sindikatima uputi ponudu za rješavanje ove situacije. Ukoliko se to ne dogodi nastavljamo sa štrajkom, a nije isključena i nova prosvjedna šetnja – rekao je u petak (9. studenoga) Anić.

Dok se problem ne riješi zdravstveni osiguranici u HNŽ lišeni su adekvatne i pravovremene zdravstvene usluge, jer dok štrajk traje primaju se samo životno ugroženi pacijenti i hitni slučajevi.

Faktor.ba