Prema procjeni Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) u BiH ove godine će iznositi pet posto. Od zemalja bivše Jugoslavije taj pad će biti manji samo u Srbiji i Sjevernoj Makedoniji u odnosu na BiH, a razlog je pandemija koronavirusa koja je paralizirala ekonomije cijelog svijeta.

Vjekoslav Bevanda, državni ministar financija, rekao je jučer za „Avaz“ da je u informaciji Direkcije za ekonomsko planiranje (DEP) o makroekonomskim pokazateljima za prva tri mjeseca pad evidentiran i u prvom tromjesečju.
Pad investicija

''U informaciji DEP-a se iznosi podatak da je BiH u prvom kvartalu 2020. ostvarila ekonomski rast od 2,0 posto u odnosu na isti period prethodne godine, zahvaljujući rastu domaće traženje, odnosno povećanju privatne i u manjoj mjeri javne potrošnje, dok su bruto investicije ostvarile pad u odnosu na isti period prethodne godine'', kaže Bevanda.

Naglasio je da nije detaljno analizirao procjene MMF-a o makroekonomskim pokazateljima za BiH, ali ono što je vidio jeste da se pandemija odrazila loše u zemljama regije, ali i svijetu. Na pitanje kako država stoji financijski, je li ugrožena redovna isplata obveza, ministar je rekao da „imamo takav sustav da država uvijek financijski dobro stoji, jer prihodi su zagarantirani“.

''Nema bojazni da budu ugroženi rad i funkcioniranje institucija BiH, čak ni kada smo na privremenom financiranju, i u to smo se više puta uvjerili. Sasvim je normalno da bi povećanje prihoda doprinijelo i pokretanju novih projekata'', govori Bevanda.

Dakle, tvrdi on, za ono što nam je plan i program rada bit će dovoljno sredstava, ali nisu to neki veliki pothvati, posebno „kada imamo probleme s migrantskom krizom i pandemijom, a i izvjestan je i određeni zastoj na europskom putu“.

Zdravstveni sektor

Govoreći o posljedicama pandemije koronavirusa, Bevanda je rekao da se BiH s pandemijom bori teško, kao i cijeli svijet.

''Najteže se boriti s nepoznatim stvarima i to se pokazalo i u slučaju razvijenih zemalja i onih koji su nama s ekonomskog aspekta nedostižni. Ova nepoznanica koja nas uvodi u nove uvjete života dovela je do toga da moramo promijeniti način života i rada, ali i pokazala koliko imamo problema sa zdravstvenim sektorom u BiH. Reforme u zdravstvu su nužne, ali mi u ovim momentima moramo da djelujemo brzo i kako je jedino moguće'', kaže Bevanda.

Nisam za to da preuzimamo olako obveze i da poslije prekidamo aranžmane

Govoreći o najavi novih razgovora s MMF-om, Bevanda nam je rekao da je poznato da je aranžman s MMF-om prekinut u šestom mjesecu 2018. jer nisu ispunjeni uvjeti iz pisma namjere.

''Vidjet ćemo što nam se nudi, koliko možemo ostvariti i na koji način. Ja sam uvijek za aranžmane s MMF-om jer oni, osim povoljnih kredita s najnižim kamatama, donose i reforme u mnogim oblastima, gdje se mi teško odlučujemo na oštre rezove. Svakako sam za dogovore o novom aranžmanu, ali nisam za to da preuzimamo olako obveze i da poslije prekidamo aranžmane'', kaže Bevanda.

Pregovori sa Svjetskom bankom

U Ministarstvu financija vodimo pregovore sa Svjetskom bankom i EU kako bismo osigurali sredstva za pomoć privrednicima, a na posljednjoj sjednici Vijeća ministara pokrenuli smo pregovore za 56 milijuna eura kredita IBRD-a.