Petorica radnika su poginula, a trojica su teško ozlijeđena nakon što se na gradilištu u Firenci srušila betonska ploča, što je potaknulo zabrinutost u pogledu sigurnosnih standarda na radu u zemlji.

Radnici su poginuli jučer ujutro za vrijeme radova na izgradnji supermarketa za lanac Esselunga. Talijanski mediji pišu da su među žrtvama jedan Talijan, tri Marokanca i jedan Tunižanin.

Vatrogasci su izvukli trojicu preživjelih, koji su hitno prebačeni u bolnicu, uz još četiri tijela. U subotu su pokušavali izvući i posljednju osobu koja je još uvijek bila zarobljena pod ruševinama, a operaciju su opisali "složenom".

Predsjednik toskanske regije Eugenio Giani za lokalni radio je kazao kako spasioci vjeruju da je i posljednja nestala osoba mrtva. "Sada možemo reći da ima pet mrtvih", rekao je Giani.

Problem čestih nesreća na talijanskim gradilištima

Nesreće na radilištima u Italiji prilično su česte. U 2021. godini u zemlji je zabilježen 601 smrtni slučaj na radnome mjestu, što je druga najveća brojka u Europskoj uniji nakon Francuske, statistički su podaci agencije Eurostat.

Dva najveća sindikata, Cgil i Uil, pozvala su 21. veljače na dvosatni nacionalni štrajk, okrivljujući za česte nesreće pretjerano korištenje podizvođača zbog čega se smanjuju plaće, sigurnost na radu, manje je obuke i lošiji su radni uvjeti na gradilištima.

"Već smo umorni od riječi sućuti. Rad i sigurnost moraju biti u središtu političke pozornosti da bi se provela konkretna rješenja, počevši od najrizičnijih mjesta kao što su gradilišta", poručili su.

U subotu su žalost zbog smrti radnika u Firenci izrazili papa Franjo, premijerka Giorgia Meloni i brojni talijanski dužnosnici. Papa je pozvao "odgovorne za zaštitu radnika da ulože više napora" u sigurnost na radu.