Donald Trump od kada je postao predsjednik SAD-a nije se pokazao kao najveći poznavatelj znanosti. Stoga je portal ILFScience napravio popis nekih njegovih znanstvenih besmislica koje je izgovorio tijekom dosadašnjeg predsjedničkog mandata.

Trump se u intervjuu s Howardom Sternom hvalisao da je izbjegavanje spolno prenosivih bolesti bio njegov "osobni Vijetnam". Međutim, njegovo znanje HPV-a pokazalo se kao ne baš previše bogato.

Prema Billu Gatesu, Donald Trump nije shvaćao razliku između HIV-a i HPV-a. Sve se dogodilo u proljeće 2018. kada se Gates susreo s Trumpom kako bi razgovarali o mogućnosti da postane savjetnik za znanost. Iako je to Gates odbio, sa sastanka se pojavio jedan dragulj: Trump je dva puta pitao Gatesa postoji li razlika između HIV-a i HPV-a.

Zrakoplov Lockheed Martin F-35 Lightning II opremljen je s tehnologijom koja omogućava letjelici nevidljivost radaru, ali ne i doslovnu.

"Sviđa vam se F-35?", upitao je Trump na vojnom sastanku u Puerto Ricu u studenom 2017. godine. "Ne možete ga vidjeti. Doslovno ga ne možete vidjeti. Teško je boriti se protiv zrakoplova koji ne možete vidjeti", rekao je tada američki predsjednik.

2012. godine Trump je na Twitter objavio jednu od većih genijalnosti: "Zapamtite, nove žarulje ‘prijateljske za okoliš’ mogu uzrokovati rak. Budite oprezni – idiote koji su izmislili tu stvar nije briga."

U Trumpovu svijetu globalno zatopljenje je stvar zavjere kineskih industrijalaca i lakovjernih liberalnih znanstvenika. S druge strane, "NUKLEARNO zagrijavanje" je stvar patriota koji vole slobodu i iskrenih poslovnih ljudi.

Nažalost, "nuklearno zagrijavanje" nije stvarno. Međutim, u intervjuu za Fox News, u srpnju 2018., Trump je tvrdio da bi upravo to trebalo biti naša najveća briga.

"Znam da je predsjednik Obama rekao da je globalno zagrijavanje naš najveći problem, a ja ću na to reći da nije. Nuklearno zagrijavanje je naš najveći problem…"

Tijekom kampanje u 2015. godini rekao je: "Vjerujem da je globalno zagrijavanje najveći problem u našoj zemlji, ali je napravljeno od nuklearne raznolikosti".

Moguće je da se referirao na sve veće tenzije između država koje posjeduju nuklearno naoružanje, SAD-a, Rusije i Sjeverne Koreje, međutim ova nezgrapna fraza zasigurno će ostati poznata.

Azbest je do 1990-ih u većini svijeta zabranjen ili barem ograničen za uborabu zbog neporecivih veza s rakom i drugim kobnim zdravstvenim problemima. Međutim, prema Trumpu, briga ljudsko zdravlje dovela je do uništenja Svjetskog trgovinskog centra.

Trump je 2012. na Twitteru tvrdio da se Svjetski trgovinski centar nikada ne bi bio spaljen do temelja da nismo zamijenili azbest sa "smećem koje ne funkcionira".

Da je Trump ekspert za upravljanje šumama potvrdio je u dvije prilike kada je tvrdio da su katastrofalni požari u Kaliforniji prouzrokovani lošim upravljanjem šumama.

"Ne postoji razloga za te masivne, smrtonosne i skupe šumske požare u Kaliforniji osim što je upravljanje šumama toliko loše", napisao je ovog mjeseca Trump na Twitteru te zaprijetio da će smanjiti novac za šumarske odjele ako brzo ne isprave situaciju.

Naravno, u krivu je. Kao što su mnogi stručnjaci ukazali, veliki dio površine zahvaćene vatrom uopće nije bila šuma, već prigradska i izgrađena područja. Iako se uzrok ne može svesti na samo jedan, valja ukazati na to da je kalifornijsku mokru zimu zamijenilo dugo, suho i vruće ljeto, što je odigralo bitnu ulogu. Taj tip intenzivnog, produljenog vremena također je simptom klimatskih promjena.

Trump je imao još jedan genijalan prijedlog Kaliforniji kako bi se suprotstavila s učestalim požarima. Naime, predložio im je, sasvim ozbiljno, skupljanje lišća.

"Morate se pobrinuti za podove. Znate, podove šuma, vrlo važno", rekao je Trump novinarima te nadodao da je bio na sastanku s predsjednikom Finske koji je nazvao svoj narod "šumskom nacijom".

"On ih je nazvao šumskom nacijom. I oni troše dosta vremena na grabljanje i čišćenje i te stvari, i nemaju nikakvih problema", izvalio je Trump. Da stvar bude gore, finski predsjednik Sauli Niinistö rekao je da se uopće ne sjeća da je uopće pričao s Trumpom o grabljanju i šumama, a Finci su počeli sa zbijanjem okrutnih šala na Trumpov račun.

Izvješće vodećih znanstvenika Međuvladinog panela o klimatskim promjenama poslalo je jasnu poruku da moramo djelovati odmah ili će u suprotnom doći do ozbiljnih posljedica.

Međutim, Trump se s njima nije složio. Govoreći o toj temi za CBS News u listopadu rekao je da misli kako se nešto događa.

"Mislim da se nešto događa. Nešto se mijenja i promijenit će se ponovno natrag. Ne vjerujem da je prijevara, mislim da vjerojatno postoji razlika. Ali ne znam je li uzrokovano ljudskim djelovanjem", rekao je tada Trump.

Novinarima Associated Pressa potom je rekao da su znanstvenici podijeljeni oko toga jesu li klimatske promjene pod utjecajem ljudske aktivnosti. Naravno, ni to nije istina. Kao što je rekao profesor Donald Wueblles, klimatski znanstvenik sa Sveučilišta Ilinois, unutar znanstvene zajednice ne postoji debata o tome.

Suprotno izvještaju vlade SAD-a o klimatskim promjenama u kojom upozoravaju Ameriku na razorni ekonomske i zdravstvene utjecaje klimatskih promjena do kraja stoljeća, Trump je danas za Washington Post izjavio da ne vjeruje u to da su za klimatske promjene krivi ljudi jer su američke vode i zrak "trenutno rekordno čisti", piše Independent.

"Pogledate li naš zrak i našu vodu, trenutno su u rekordno čistom stanju. Međutim, kada pogledate Kinu i dijelove Azije, i kada pogledate Južnu Ameriju, i kada pogledate mnoga druga mjesta u svijetu, uključujući Rusiju, uključujući – jednostavno mnoga druga mjesta –  zrak je nevjerojatno prljav.

Kada govorite o atmosferi, oceani su vrlo mali. I to puše i plovi prijeko. Mislim, uzimamo tisuće tona smeća s naših plaža cijelo vrijeme dok dolazi iz Azije. Jednostavno teče niz Tihi ocean, teče, i kažemo odakle dolazi?", rekao je Trump.