U Hrvatskoj je 6.136 novozaraženih u posljednja 24 sata, kazao je ministar zdravstva Vili Beroš u emisiji Hrvatskog radija "A sada vlada".  

Ivan Radoš, predstojnik Klinike za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje KBC-a Osijek te koordinator za Respiracijski centar i usklađenost rada ostalih jednica intezivnog liječenja u KBC-u Osijek izjavio je u HTV-ovoj emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" da je noćas preminuo jedan bolesnik. Trenutačno ih je ondje 26 i svi su na respiratoru.

- Od 26 bolesnika u respiracijskom centru, samo je šest cijepljenih. U 10 dana preminulo je 28 bolesnika, a od njih je također samo šest cijepljenih. To najbolje pokazuje treba li se ili ne cijepiti. Resursi se polako popunjavaju, dodao je.

Napominje da nema dovoljno ni liječnika, a posebno medicinskih tehničara. S prekovremenim satima pokušavaju nadopuniti redovni program te potrebe COVID bolesnika. Upozorava da će se morati zaustaviti redovni program, ako se poveća broj bolesnika u respiracijskom centru, kao što je napravljeno u KBC-u Split. Posao koji bi trebalo raditi sedam medicinskih sestara, trenutačno ih u Osijeku radi pet.

- Kao što je rečeno najveći broj pacijenata u respiracijskom centru su necijepljeni bolesnici. Oni crpe bolničke resurse i onda je manji broj kreveta na intenzivnom odjelu, pa je manji i broj operacija koji se mogu dnevno učiniti. Nekad moramo i otkazivati operacije zato što nemamo dovoljno mjesta za pacijente koji nemaju COVID, zato što su te krevete zauzeli COVID pacijenti, dodao je.

Za sada je jedino rješenje da se što više ljudi cijepi, brojke sve pokazuju - ako je od 28 preminulih, samo šest cijepljeno, onda je pametnome dosta, kazao je doktor Radoš.