Ruskog predsjednika Vladimira Putina gurnuli su proruski separatisti u Donbasu i ruski mediji i ljudi u rat u Ukrajini, rekao je bivši premijer i lider desnog centra Forza Italia (FI) Silvio Berlusconi italijanskoj TV u četvrtak.

Milijarderski medijski magnat i stari Putinov prijatelj, koji je osudio rat, rekao je Porta a Porta da su separatisti došli u Moskvu i rekli medijima da su ukrajinski napadi uzrokovali 16.000 mrtvih i da Putin nije uradio ništa na tome da ih odbrani.

''Putina je gurnulo rusko stanovništvo, njegova stranka i njegovi ministri da izmisli ovu specijalnu operaciju'', rekao je trostruki bivši premijer.

''Dakle, trupe su trebale da uđu, stignu u Kijev za sedmicu dana, zamjene vladu Zelenskog pristojnim ljudima i  da se vrate u Rusiju. Umjesto toga, našli su neočekivani otpor koji je potom podstaknut oružjem svih vrsta sa Zapada'', kazao je Berlusconi, prenosi Ansa.

''Rat traje više od 200 dana, situacija je postala veoma teška, loše mi je kada čujem za mrtve jer sam oduvijek vjerovao da je rat najveće ludilo od svih'', zaključio je bivši italijanski premijer.