Bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi rekao je da se, kada bi bio šef vlade, ne bi sastao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim jer ga krivi za rat s Rusijom.

Berlusconi, vođa konzervativne stranke Forza Italia koja je dio vladajuće koalicije, to je rekao nakon što je talijanska premijerka Giorgia Meloni u petak optužila Francusku za ugrožavanje jedinstva Europske unije organizirajući francusko-njemačku večeru u Parizu sa Zelenskim na kojoj nisu bili drugi europski saveznici.

"Ja nikada ne bih otišao razgovarati sa Zelenskim zato što svjedočimo pustošenju njegove zemlje i pokolju njegovih vojnika i civila", rekao je Berlusconi novinaru nakon što je glasao na regionalnim izborima u talijanskoj pokrajini Lombardiji.

Osamdesetšestogodišnji političar često se hvalio prijateljstvom s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom do njegove invazije na Ukrajinu, a prošlog je rujna izazvao kontroverze rekavši da je Putin bio prisiljen na rat i da je htio na čelo Kijeva postaviti "pristojne ljude".

Poslao poruku Zapadu

Berlusconi smatra da do rata nikada ne bi došlo da je Zelenski prestao napadati dvije separatističke republike u Donbasu. "Stoga vrlo, vrlo negativno ocjenjujem ponašanje ovog gospodina", rekao je Berlusconi.

Melonin ured je objavio da je podrška talijanske vlade Ukrajini "čvrsta i odlučna, kao što je jasno navedeno u programu i potvrđeno u svim glasanjima parlamentarne većine".

Berlusconi je također pozvao Sjedinjene Američke Države da pritisnu Zelenskog i zaprijete da neće slati oružje u Ukrajinu i da obećaju golemi program pomoći ako Ukrajina odmah pristane na primirje. Šef talijanske diplomacije Antonio Tajani, također član Forza Italie, na društvenoj mreži Twitter je napisao da se stranka "uvijek zauzima za neovisnost Ukrajine, na strani Europe, NATO-a i Zapada".