Nakon prošlogodišnjih nereda i zbog napetosti u zajednici uzrokovanih ratom u Gazi, berlinska policija planira veliku operaciju za novogodišnju noć. "Ovo je najveća policijska operacija u novogodišnjoj noći u zadnjih nekoliko desetljeća", rekla je povjerenica berlinske policije Barbara Slowik za dpa.

"To je uglavnom zbog sukoba na Bliskom istoku, što operativnu situaciju čini puno izazovnijom i složenijom", objasnila je. Prošle godine, osim uobičajeno žestokog vatrometa na ulicama, bilo je i mnogo bacanja petardi i drugih napada na policajce, vatrogasce i bolničare u nekim četvrtima Berlina i drugih većih gradova.

Slowik je najavila da će u novogodišnjoj noći biti raspoređeno 2000 do 2500 berlinskih policajaca iz pokrajina Saske, Saske-Anhalt kao i savezne policije. "Istodobno će se povećati broj patrolnih vozila noću s uobičajenih 150 na 220", dodala je. Osim toga, 500 saveznih policajaca bit će raspoređeno na prigradskim i međumjesnim željezničkim postajama.

Jedan od razloga znatnog povećanja broja policajaca su i događaji u prošloj novogodišnjoj noći. "Znatno povećavamo zaštitu vatrogasaca i drugih hitnih službi. Također smo vrlo prisutni na ulicama u određenim četvrtima", rekla je Slowik.

Tome se pridodaje visoko emocionalno stanje uzrokovano sukobom na Bliskom istoku. "Pretpostavljamo da će te emocije pokazati i na ulicama", dodala je Slowik za dpa.