Rafael Nadal završio je svoj nastup na Australian Openu već u četvrtfinalu. Nadal nije imao protuigru za izvrsnog Čeha Tomaša Berdycha koji je slavio s uvjerljivih 6:2, 6:0 i 7:6 (5) nakon dva sata i 13 minuta igre.

Berdych je furiozno odigrao prva dva seta te je Nadalu prepustio samo dva gema. Ipak, u trećem setu Nadal je uspio posložiti svoju igru, pogotovo na svoj servis te je odluka pala u tie-breaku. Berdych je ponovno bio bolji i tako stigao do svoje tek četvrte pobjede protiv Nadala.

Češki tenisač tako je prekinuo crni niz u dvobojima protiv Nadala, koji je iznosio čak 17 uzastopnih poraza.

Proveli smo ono što smo planirali

Osjećaj je odličan. Sjajno je što smo napravili dobar plan, sve je bilo kako smo zamislili. Uspio sam izvesti sve što sam želio. No, sve dok nisam osvojio i posljednji poen nisam se mogao opustiti. No, ne mogu dugo uživati u ovom osjećaju. Možda do sutra ujutro, a onda se moram pripremiti za sljedećeg suparnika. Još me čeka dug put na ovom turniru, izjavio je Berdych nakon velike pobjede i sjajne igre.

Kako i rezultat pokazuje, Nadal se tek u trećem setu uspio ravnopravnije suprotstaviti raspoloženom Berdychu: Jedino sam u tom setu igrao na pravi način. Bilo je očito da prije toga nisam igrao dobro, bio sam bez samopouzdanja, bez pravog naboja, igrao prekratke lopte. Ne možete očekivati da ćete s takvom igrom, pomažući suparniku, pobjeđivati u četvrtfinalu Grand Slam turnira.

Berdych drugu godinu zaredom u polufinalu Melbournea

Berdych se tako drugu godinu zaredom probio do polufinala. Prošle ga je godine porazio u četiri seta, od kojih su tri odlučena u tie-breaku, kasniji slavljenik Švicarac Stan Wawrinka. Čeh je svoj jedini finale na Grand Slam turnirima odigrao 2010. u Wimbledonu, gdje ga je pobijedio Nadal.

Za svoj drugi finale morat će pobijediti boljeg iz dvoboja Britanca Andyja Murrayja i 19-godišnjeg Australca Nicka Kyrgiosa.

HRT