Fotodermatoze su alergije koje se pojavljuju na koži nakon izlaganja suncu. Premda sunce ima i pozitivan učinak na naš organizam (sunce je izvor vitamina D), ove alergijske reakcije znaju biti vrlo neugodne, osobito kod djece. Alergijske reakcije mogu izazvati i neki lijekovi poput tetraciklinskih antibiotika.

Alergija se manifestira pojavom crvenila i malih crvenih papulica (točkica) na pojedinim dijelovima tijela koje svrbe. Skupina djece kod koje treba biti posebno oprezan su mali atopičari, odnosno djeca koja boluju od atopijskog dermatitisa, piše 24sata.hr.

''Dječje kreme, mlijeka ili sprejeve za zaštitu od sunca treba pomno birati, osobito kod djece koja imaju osjetljivu ili atopičnu kožu. Osim što moraju biti sa zaštitnim faktorom 50, trebaju biti baš namijenjene djeci. Za atopičare postoje proizvodi namijenjeni baš takvoj koži koji se mogu kupiti u ljekarnama (ne u drogerijama). Ipak i kod tih krema treba biti oprezan i probati ih na malom dijelu dječje kože te, ako nema reakcije, primijeniti ih na cijelo tijelo'', objašnjava dr. med. specijalist pedijatar Giovana Armano.

Znojenje potiče osip

Najčešće su ljeti prisutni osipi koji nastaju zbog mnogo čimbenika, a to su vrućina, znojenje, razne neadekvatne kreme, neadekvatna odjeća (predebela odjeća za ljetne vrućine, nepropusna, sačinjena od umjetnih vlakana itd). Svi ti osipi, nastavlja dr. Armano, tretiraju se na isti način. Prvenstveno, dodaje, boravak na velikim vrućinama koje izazivaju znojenje treba izbjegavati. Treba, svakako, što više boraviti na otvorenom, ali u hladu, a klimatizirani prostori također nisu preporučljivi.

Skinite im pelenu

Djecu treba adekvatno odijevati, da im nije prevruće, i to u prozračnu, pamučnu, svježe opranu odjeću. Kožu djece treba što više zračiti, stoga, kaže dr. Armano, dobro je da su što više razodjevena. Osobito je dobro što je više moguće micati pelene, koje dodatno mogu zakomplicirati osip u pelenskoj regiji. Mališane treba i češće tuširati kad im je vruće, no pritom ne treba koristiti kupke i šampone u velikoj količini. - Vrlo je važno isprati djecu slatkom vodom nakon kupanja u moru. Važno je naglasiti da se po danu ne stavljaju kreme protiv alergijskih osipa, a osobito ne kortikosteroidne kreme - naglašava dr. Armano te dodaje da se u slučaju jačeg svrbeža uzrokovanog alergijom na sunce djeci može dati sirup protiv alergija. Alergijske reakcije najčešće prolaze bez komplikacija, no uvijek je dobro u slučaju kad se pojave zatražiti mišljenje i savjet liječnika.

Tamnjenje nije zdravo

A britansko istraživanje provedeno 2017. među tamošnjim roditeljima (ispitano je 1000 roditelja djece starije od 11 godina) pokazalo je kako ih trećina vjeruje da je tamnjenje kože dobro za djecu. Svaki deseti roditelj rekao je svom djetetu da skine majicu na suncu kako ne bi imalo bijele crte. A da kremu za sunčanje treba nanositi djetetu samo ako koža počne crvenjeti ili gorjeti, smatra 21 posto roditelja. Imaju osjetljiviju kožu Stoga je britanska Nacionalna zdravstvena služba i Meteorološka služba upozorila roditelje da je tamnjenje kože znak njenog oštećenja, a ne sjajnog zdravlja. Potamnjela koža neće spriječiti sunčeve zrake da rade štetu. To je zapravo znak da je koža oštećena i da se pokušava zaštititi, upozoravaju stručnjaci. Djeca i bebe imaju puno osjetljiviju kožu od odraslih. Bebe do šest mjeseci ne smije se izlagati direktnom suncu jer je njihova koža tanja i osjetljivija na štetne UV zrake, kažu stručnjaci.
Za ugodno ljetovanje

Odlazak s djecom na plažu i izlaganje suncu savjetuje se od 8 do 10 te poslije 16 sati.

U prvih šest mjeseci ne preporučuju se zaštitne kreme, a u drugom dijelu prve godine koriste se one koje sadrže isključivo mineralnu zaštitu. Važno da krema nema konzervansa i parabena, što bi u ranoj dojenačkoj djeci moglo biti štetno. Sunce je dobro, ali budite oprezni

1. Zaštitni faktor

Zaštitne kreme za djecu moraju biti posebno označene te je važno da imaju faktor 50+. Za najmanje te za djecu s atopijskim dermatitisom valja potražiti savjet ljekarnika, liječnika ili dermatologa.

2. Kapa štiti glavu i vrat

Treba obratiti pažnju na materijal jer nisu svi otporni na UV zračenje. Ponekad će djetetu pod kapom biti prevruće, ali to je znak da ga treba skloniti sa sunca u rashlađeni prostor.

3. Naočale

Dječja očna leća upija i do 70 posto više UV zračenja od leće odraslih. Dječje oko nije u potpunosti razvijeno, pa ga treba zaštititi kvalitetnom lećom u sunčanim naočalama.

4. Kostim od materijala koji štiti od UV zraka

Djeci koja su posebno osjetljiva na sunce pomoći će majice i hlačice za kupanje napravljene od posebnih materijala koje pokrivaju veći dio tijela.