Ne postoji ni jedan ovlašteni laboratorij koji bi dokazao da se na crpkama u BiH toči gorivo pomiješano s baznim uljima, te razrjeđivačima boja i lakova. Tako poručuju u Inspektoratu Republike Srpske koji je prije godinu dana zbog toga kaznio četiri benzinske crpke.

Njihova imena do danas nisu objavili usprkos zahtjevima vozača, iz bizarnog razloga, a to je da ne postoji ni jedan laboratorij koja je ovlaštena da ovaj prekršaj može i da dokaže, piše ATVbl.com.

''Zatečene su manje količine baznih ulja od onih koje su prikazane kroz dokumentaciju samog subjekta, a utvrđeni su tržišni viškovi dizel goriva. Što je kod nas, da kažemo, probudilo sumnju da je došlo do nekih zloupotreba, ali mi moramo imati materijalni dokaz'', kaže Dušanka Makivić iz Inspektorata Srpske i dodaje da ''naši laboratoriji nemaju akreditiranu metodu kojom bi dokazale da su subjekti vršili miješanje baznih ulja i dizel goriva''.

Osnovni motiv je utaja poreza, jer se na bazna ulja ne plaćaju trošarine i putarine, koje nakon najnovijeg povećanja iznose 75 feninga po litru. Uvoz baznih ulja godinama se povećava a najdrastičniji rast bilježi ''popularni” – ''white spirit'', koji osim što se miješa s gorivom, služi kao razrjeđivač lakova i slikarskih boja. Njegov uvoz i dalje premašuje potrebe umjetnika i kemijske industrije dok uvoz ostalih baznih ulja po najnovijim podacima polako opada.

Prijevoznici su predlagali da država umjesto na gorivo, uvede trošarine na ove proizvode i tržište vrati u legalne tokove, jer ovako plaćaju skuplje gorivo lošijeg kvaliteta. Zato su mnogi počeli sipati gorivo na teritoriji Europske unije.

''Prelazi se sa jednim rezervoarom po 200 kilometara više što nam jasno pokazuje da je kvaliteta goriva nezadovoljavajući. Imali smo slučaj prijevoznika iz Gradiške: nasuo je gorivo na pumpi u Republici Srpskoj, znam i kojoj, ali neću je ovaj put imenovati, i uhvatila ga je LKV kontrola u Kelnu'', kaže Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prijevoznika RS.
 

Analizom je utvrđeno da gorivo ne zadovoljava evropske standarde, pa je prijevoznik iz Srpske morao da platiti kaznu. Zato sankcije izbjegavaju domaći distributeri koji su, čini se, dobro organizirani, pa bazna ulja u Srpsku uvoze preko graničnih prijelaza u Federaciji i obrnuto. Samo 16 posto uvezene robe u Srpsku uvezli su domaći uvoznici koji su i bili predmet kontrole, dok je ostaloj robi teško ući u trag jer, vjerojatno, dolazi preko entitetske granice.