U emisiji Otvoreno HRT-a u utorak su o odbijanju crkve u Koruškoj za održavanje mise u Lojbaškom polju pokraj Bleiburga trebali raspravljati Arsen Bauk, Anka Mrak Taritaš, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić, glasnogovornik Hrvatske biskupske konferencije Zvonimir Ancić te Bože Vukušić, voditelj Počasnog bleiburškog voda u Hrvatskoj.

Međutim, svoje gostovanje su dvadeset minuta prije početka emisije otkazali Bauk i Mrak Taritaš, piše HRT.

- Arsen Bauk je na Facebooku napisao da je trebao gostovati, ali da je zbog detalja u životopisu jednog od gostiju odustao od gostovanja. Ranije je rečeno da je problem u našem gostu gospodinu Vukušiću, ispričao je na početku emisije njezin voditelj Damir Smrtić.

Bauk je u svojoj objavi na Facebooku izjavio da ne sudjeluje u emisiji zbog Bože Vukušića, i stavio link na članak u kojem piše da je Biože Vukušić osuđen na doživotni zatvor zbog organizacije ubojstva Jusufa Tatara, pa ekspresno pušten iz zatvora.
 

Na isti način svoj je izostanak objasnila i Anka Mrak Taritaš.
 

- Meni je žao što nisu došli jer sam im pripremio besplatne primjerke knjige o Počasnom bleiburškom vodu i o komemoracijama koje se gore održavaju neprekidno od 1952. godine do danas. Što se tiče Bauka, on vjerojatno misli na moju kaznu u Njemačkoj, 1981. sam otpušten iz zatvora, a onda sam počeo raditi u MUP-u u Hrvatskoj. 2002. godine kada je Račan izrazio želju posjetiti Bleiburško polje, mene je zapalo ispred Hrvatskog sabora da ga gore dočekam i da mu budem vodič. Ja nemam nikakvih problema niti u Njemačkoj. Bio sam jedan od glavnih svjedoka Saveznog državnog odvjetništva u Njemačkoj u postupku protiv Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, rekao je na početku emisije Bože Vukušić.  

U Otvorenom, predstavnik Počasnog bleiburškog voda obavijestio je javnost da je pronađeno rješenje da se 18. svibnja održi komemoracija s vjersko-komemorativnim karakterom na Bleiburgu.

- Radi se o komemoraciji koja se održava na zemljištu Počasnog bleiburškog voda i da mi možemo pozvati svećenika da tu misu održi. No, to nećemo raditi na svoju ruku bez dogovora s HBK. O tom će dogovoru ovisiti koga ćemo pozvati i kakve će vrste biti vjersko slavlje - kazao je.

- Još ne znamo kako će na konkretan način izgledati komemoracija na Bleiburgu. Ono što mogu prenijeti jest odlučnost naših biskupa da se nađe najbolje moguće rješenje. Kada se stvari budu definirale, upoznat ćemo javnost s time - kazao je glasnogovornik HBK Zvonimir Ancić i dodao da je hrvatskim biskupima zabranjeno da ove godine predvode misno slavlje na Bleiburgu.

Istaknuo je i da se ne slažu s argumentima Katoličke crkve u Austriji 'da događaj na Bleiburgu šteti ugledu Katoličke crkve'.

- Mise su godinama protjecale u najboljem redu, nije bilo nikakvih neprimjerenih transparenata, tu su i propovijedi. Volio bih čuti i jednu primjedbu na ono što se događalo. Meni se čini da se upravo ovakvom odlukom cijela komemoracija prenijela na političko područje. Treba spustiti loptu i pričekati, kada sve bude poznato, obavijestit ćemo javnost - izjavio je Zvonimir Ancić.

Dnevnik.ba