Basket je krasio urbana gradska i prigradska naselja, ulice, kvartove ali i mnoga periferijska sela. Tako je to bilo i kod nas u općini Prozor-Rama 80-ih godina prošlog stoljeća kada su sva školska dvorišta, ali manje više i svaka ulica u gradiću Prozoru, kao i okolna sela i zaseoci imali svoj koš.

Obruč je bio postavljen pretežno na drvenu tablu koja je bila skovana od dasaka a kao primjer tome navesti ću podatak da je samo na staroj makadamskoj cesti "Gmićkoj magistrali" bilo pet takvih koševa.  Zanimljivo, česta praksa u ramskim selima bila je ta da se obruč postavi na verikalne daske od pojate zbog čega su igrači u šali sami sebi dali nadimak "basketari pojatari".

Igralo se svakako 1X1, 2X2, 3X3, ... sa košarkaškom loptom koju bi čuvali kao oči u glavi a rezultati i prvaci su pamtili se, međutim sve je bilo u okvirima te ulice, kvarta, sela i zaseoka, iako se imao osjećaj kad si najbolji basketaš u tom mjestu kao da si prvak države ili Europe.

Tako iz dana u dan, iz godine u godinu, vremena su prolazila i okolnosti su se mijenjale da bi krajem srpnja 2003.god. ispred "Motala Rama" u Prozoru bio odigran 1. Streetball turnir u basketu, a zatim iduće godine ispred zgrade PTT-a i potom svake sljedeće godine tradicionalno zadnjeg vikenda u srpnju na igralištu OŠ "Marka Marulića" u Prozoru.

Službeni, 15. po redu Streetball Rama igrat će se: 28., 29. i 30.7.2017.god. a za juniore 31.07.2017.god. Igrati će sa službenom "OFFICIAL FIBA 3x3' Wilson" loptom koja je već stigla u Prozor-Ramu.
 
Posljednjih nekoliko godina basket je doživio pravu ekspanziju na sceni i krupnim koracima je izašao iz periferije pa danas imamo mnoge turnire i međunarodna natjecanja širom Europe i svijeta pod okvirom "FIBA 3X3" a za tri godine, 2020. ovaj sport biti će u Tokiju na Olimpijskim igrama.

Ivica Čuljak