Europski nogometni velikan i jedan od najvećih klubova na svijetu - FC Barcelona, trenutno se nalazi u nezapamćenoj financijskoj krizi i prema najnovijim informacijama, u sezoni 2020/2021. prijavili su gubitke od čak 480 milijuna eura.

Predsjednik Barcelone Joan Laporta u kolovozu ove godine izjavio je da situacija u klubu nije nimalo dobra, čak je otišao toliko daleko i spominjao pojam "alarmantna situacija", a tada je rekao da klub duguje 1,35 milijardi eura i situacija se nekoliko mjeseci nakon toga svakako nije mogla puno popraviti.

Glavni razlog ovakve financijske krize leži u činjenici da je Barcelona ostala bez 181 milijuna dolara samo zbog odluka španjolskih vlasti da u cilju zaustavljanja pandemije koronavirusa zatvore stadione i ostale klupske prostorije, posebno znajući da je klub imao najveći prihod od turista koji dolaze na Nou Camp stadion.

Redovni troškovi kluba su narasli preko 1,1 milijarde dolara, što je apsolutni negativni rekord, a "minus" nisu uspjeli pokriti ni transferima i novcem koji je stigao kao obeštećenje.

Prošlog ljeta Barcelona je inkasirala tek nešto više od 50 milijuna eura na pojačanja, a klub je uz to ostao bez Lionela Messija i Antoniea Griezmanna.

"Koji su razlozi ovakvog kraha? Pretjerano trošenje novca na plaće, zatim i povećanje već postojećih plaća, kao i skupo plaćena pojačanja koja nisu donijela željene rezultate kao što je to bio Griezmann. Osim toga, Barcelona je bankama morala platiti 100 milijuna eura na ime kredita, a istinskog financijskog planiranja praktično nije ni bilo", piše Sky Sports, javljaju agencije.