Udruženje poslodavaca Federacije BiH objavilo je kako je najava povećanja kamata na postojeće kredite kompanijama neprihvatljiva i nekorektna, te pozvalo banke da to ne čine.

Udruženje poslodavaca FBiH je posljednjih dana obaviješteno od određenog broja članica da su im poslovne banke s kojima surađuju najavile povećanje kamata.

U Udruženju poslodavaca FBiH smatraju da je, ukoliko su ove informacije točne, pa čak i ukoliko je ta opcija navedena u ugovorima koje banke imaju s gospodarskim društvima, povećanje kamata sasvim neprimjereno.

"U uvjetima kada kompletno svjetsko, pa tako i bh gospodarstvo trpi stravične posljedice krize izazvane epidemijom virusa korona, pokušaj pojedinih banaka da povećanjem kamata sačuvaju ionako visoke bankarske profite, u potpunosti zanemarujući interese klijenata, smatramo neprihvatljivim", ističu iz Udruženja poslodavaca FBiH.

Naglašavaju kako u uvjetima krize svi moraju preuzeti svoj dio tereta kako bi se kriza što bezbolnije prevladala, pa tako i banke.

"Od banaka očekujemo da pokažu malo više društvene odgovornosti u smislu očuvanja radnih mjesta i privrednih subjekata koji su njihovi najznačajniji klijenti. Očekujemo da u prvom planu poslovanja banaka bude opštedruštveni interes, a ne briga za vlastiti profit", ističe se.

Udruženje poslodavaca FBiH će pratiti situaciju s najavljenim povećanjem kamata, te ukoliko do toga dođe zatražiti intervenciju nadležnih institucija i o tome će obavijestiti javnost.