Karizmatični nogometaš Mario Balotelli izjavio je danas da ne mora biti kapetan reprezentacije Italije da bi bio uzor na terenu, javlja agencija Anadolija.

“Tu sam da dajem golove. Možeš biti glavni na terenu i bez kapitenske trake“, kazao je Balotelli na konferenciji za novinare dan uoči prijateljskog meča između Italije i Nizozemske.

Balotelli je jedan od najiskusnijih u talijanskoj reprezentaciji i kao takav ima izgledne šanse da postane kapetan reprezentacije, ali baš zato se ovih dana našao na udaru rasističkih, populističkih i antimigrantskih krugova u Italiji.

Ranije ovaj tjedan Italija je u prijateljskom meču u Švicarskoj pobijedila Saudijsku Arabiju rezultatom 2:1, a nogometnu predstavu zasjenio je transparent na kojem je pisalo “Moj kapetan je talijanske krvi“.

Kao dijete imigranata iz Gane, Balotelli je rođen u Italiji, a kazao je da bi bila dobra poruka afričkim migrantima da može predstavljati Italiju kao kapetan.

“Rasizam zaista boli. Vrijeme je da Italija postane poput mnogih drugih zemalja, otvorenija i da integrira ljude koji dolaze izvana“, poručio je Balotelli.

Balotellijev nastup za Italiju na meču protiv Saudijske Arabije bio je prvi nakon četiri godine, a novinarima je kazao da mu je jasno da ga zbog loše forme nije pozivao bivši izbornik Antonio Conte, ali da nikako ne razumije zašto ga nije zvao njegov nasljednik Gian Pietro Ventura koji je otpušten s klupe Italije nakon što nije izborio nastup na Svjetskom prvenstvu u Italiji.

Novi izbornik Italije Roberto Mancini računa na Balotellija kojeg dobro poznaje iz zajedničkih nastupa za Inter i Manchester City.