Dok šefovi diplomacija EU u Helsinkiju s partnerima sa Zapadnog Balkana razmatraju "regionalnu suradnju", francuski predsjednik Emmanuel Macron je od francuske diplomacije zatražio da radi na "ponovnom ugrađivanju Zapadnog Balkana u reljef, geografiju Europe", piše Beta.

"Imati europsku strategiju, znači imati na umu granice Europe", naglasio je Macron na svom godišnjem skupu s veleposlanicima Francuske u svijetu. Iako je sastanak održan u utorak, vijest je, navodi Beta, službeno objavljena tek danas.

Macron je naglasio kako se u "svijetu koji se strategijski i geopolitički mijenja", u sklopu europskih granica Francuska mora ponovo angažirati "s našim susjedima i zemljama koje nas duboko vole, da ne bismo neeuropskim silama prepustili da tu djeluju umjesto nas".

Francuski predsjednik je naveo da će "inače o Zapadnom Balkanu odlučivati SAD, Rusija i Turska" i dodao da "i tu Nijemci imaju svoje zamisli, a moram reći djelotvornije i više strateške od naših".

"Želim da se u to ponovo ulože sredstva i rad", rekao je predsjednik uz opasku da je u srpnju u Srbiji primijetio da je "ludo to da je još 2001. godine bila posljednja posjeta" nekog šefa francuske države Srbiji.

"Kad pogledam što mi tamo ulažemo, recimo na kulturnom polju, javnom polju, to je mnogo manje nego što ulažemo u države strategijski mnogo manje manje važne i mnogo udaljenije od nas, a mi smo tamo (u Srbiji) sjajno dočekani", ocijenio je Macron.

Založio se za jačanje Europe čiji su temelj Humanizam, Renesansa i Prosvjetiteljstvo, ali i zaključio da "bez sumnje doživljavamo kraj zapadne prevlasti u svijetu".