Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović poručio je sa šestog Kongresa Unije europskih turskih demokrata (UETD) u Sarajevu da Turska uprkos problemima i dalje napreduje, zato što ima predsjednika kao što je Recep Tayyip Erdogan.

Izetbegović nije krio zadovoljstvo u svome obraćanju u prepunoj dvorani Zetri, pa je tako kazao da im je Erdogana poslao sam Bog, te da mu moraju pomoći u kampanji.

U Zetri su nazočili brojni članovi turske dijaspore iz brojnih europskih zemalja, koji su još jutros pristigli organizirano autobusima u Sarajevo. Sve se događalo pod budnim okom svjetskih medija, naročito zbog činjenice što su ovakvi skupovi dosada bili zabranjivani više puta. Naime, brojne europske demokratske zemlje, poput Austrije, zabranile su ovakve predizborne skupove turske dijaspore, ponajviše zbog bojazni od mogućih izgreda koji ih neizbježno prate, te narušavanja javnog reda i mira.

Ovakvi skupovi bi se mogli nazvati i rušenjem demokratskih načela, jer su, između ostalog, organizirani uz negodovanje dvaju konstitutivnih naroda- Hrvata i Srba. Podsjetimo, hrvatski član Predsjedništva akademink Dragan Čović kazao je kako je za dolazak turskog predsjednika doznao iz medija.