Predsjednik SDA i dopredsjedatelj Doma naroda PSBiH Bakir Izetbegović najavio je kandidaturu za bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Medijima se obratio tijekom sjednice Doma naroda na kojoj se raspravlja o Proračunu BiH za 2022. godinu. Prijedlog ne smatra dobrim, najavljuje hitnu sjednicu ovog doma kako bi se raspravljalo o Zakonu o plaćama, poručujući kako on nikada nije primio visoku plaću.

“Prijedlog proračuna nije dobar. Jedino što je lošije od ovakvog proračuna je nemati proračun nikako i nemati povećanja plaća za one kojima su niske”, rekao je Izetbegović u obraćanju medijima.

Što se tiče onih s visokim plaćama, Izetbegović navodi da je odnos SDA prema tome poznat.

“Ja nikada nisam primio visoku plaću. Nisam to sebi dozvolio, kao ni većina ljudi iz SDA”, tvrdi on.

Na nastavku sjednice Doma naroda PSBiH, navodi , ići će se sa zaključkom poput onih od izaslanika Denisa Bećirovića i Zlatka Miletića da se rast plata dužnosnika zaustavi u startu.

“Njihovi zahtjevi nisu prošli, vjerojatno neće ni SDA zaključak. Onda ćemo ići s prijedlogom hitne sjednice na kojoj će biti izmijenjen zakon o plaćama, odnosno koeficijent. Tada ćemo vidjeti tko je zaista za to da se smanje visoke plaće”, zaključuje lider SDA.

Na upit zašto se o takvim zakonskim rješenjima nije ranije mislilo i na njima radilo, Izetbegović ponavlja da “nikada takvu plaću nije primio”.

“Ne mogu ja natjerati druge da usvoje zaključke. Ali mogu nagovoriti ljude u SDA da to urade. Mi nikada nismo primali ovakve plaće i neću reći koliko smo izdvajali. Ne biste mi vjerovali”, govori novinarima.

Na kraju je dodao kako će biti predložen za kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, te da će to prihvatiti.

“Uvijek sam prihvaćao ono što od mene traži moja stranka”, rekao je Izetbegović, prenosi N1.