Danas je Međunarodni dan starijih osoba.

Glasovanjem Generalne skupštine Ujedinjenih naroda (UN) 14. prosinca 1990. godine uspostavljen je 1. listopada kao Međunarodni dan starijih osoba.

Ovaj je dan utemeljen s ciljem podizanja svijesti o pitanjima koja se tiču starijih osoba, poput doprinosa starijih osoba društvu, ali i procesa starenja.

 
Baka Mare Trogrančić iz Fojnice ima 80 godina i sama živi u obnovljenoj kući.Ona je veoma vesela osoba ali ima sočan riječnik. Voli šalu i pjesmu i to je kako kaže održava na životu. (video: Srećko Stipović)

Starije osobe čine 20 posto svjetske populacije

Tijekom sljedećih 50 godina broj starijih osoba u svijetu će porasti od oko 600 milijuna na gotovo 2 milijarde. Danas, jedna od deset osoba ima 60 i više godina; do 2050. godine, jedna od pet osoba će biti u toj dobi, a do 2150., jedna od tri osobe će imati 60 i više godina. Takve velike demografske promjene predstavljaju ogroman izazov. Međunarodni dan starijih osoba ima za cilj podizanje svijesti o utjecaju starenja stanovništva i potrebi da se osigura dostojanstveno starenje pojedincima kako bi i dalje mogli sudjelovati u društvu kao građani s punim pravima.

Ako je naša ambicija da "gradimo budućnost kakvu želimo", moramo uvažavati populaciju iznad 60 godina. Ne uvažavati starije osobe znači ne uvažavati 20 posto svjetske populacije koju će svijet doseći do 2030. godine, kada će biti više ljudi iznad 60 godina nego djece mlađe od 10 godina, s najbržom promjenom dobne strukture u zemljama u razvoju.