Na azijskim su burzama u petak cijene dionica porasle, kao i na Wall Streetu dan prije, dok je dolar ojačao nakon što je predsjednik Feda Jerome Powell kazao da očekuje daljnji rast američkog gospodarstva i da nema veće opasnosti od recesije u iduće dvije godine.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je jutros oko 6 sati u plusu 0,2 posto, ojačavši treći dan zaredom.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skočio 1,7 posto, dok su u Singapuru, Šangaju, Australiji i Hong Kongu cijene dionica porasle između 0,2 i 0,6 posto. No, u Južnoj Koreji su pale, oko 0,4 posto.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji rast svih najvažnijih burzovnih indeksa na Wall Streetu, prvi nakon tri dana pada.

Dan prije Wall Street je pao jer je ulagače uznemirio Fed, koji je po treći put ove godine povećao ključne kamatne stope i signalizirao da kani nastaviti sa zaoštravanjem monetarne politike.

Ulagači su se nadali da će Fed signalizirati da bi do kraja godine mogao još jednom povećati kamate, a potom na neko vrijeme završiti ciklus zaoštravanja monetarne politike.

Međutim, Fed je signalizirao da bi, osim u prosincu, kamate mogao povećati još u tri navrata u 2019., a potom još jednom u 2020. godini.

Tržišta se smirila

Ipak, tržišta su se smirila jer ti signali o daljnjem povećanju kamata pokazuju da je središnja banka uvjerena da će američko gospodarstvo nastaviti snažno rasti i idućih godina.

Uz to, jučer je predsjednik američke središnje banke Powell kazao da će Fed nastaviti s povećanjem kamata jer najveće svjetsko gospodarstvo nije suočeno s većim rizicima od recesije u iduće dvije godine.

Zahvaljujući dobrim izgledima za američko gospodarstvo, dolar je na valutnim tržištima jutros ojačao.

Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 95,00 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 94,30 bodova.

Pritom je cijena dolara prema japanskoj valuti porasla s jučerašnjih 113,15 na 113,40 jena, nedaleko najviše razine u ovoj godini.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je tečaj eura skliznuo na 1,1640 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosio 1,1750 dolara.

Pritisak na euro posljedica je vijesti da je talijanska vlada jučer odredila za cilj proračunski manjak od 2,4 posto BDP-a, znatno više nego što je to tražila Europska unija koja želi da Italija smanji svoj golemi javni dug.