Na azijskim su burzama u petak cijene dionica porasle, kao i na Wall Streetu dan prije, dok je euro oslabio nakon što su na izborima u Kataloniji pobijedili zagovornici nezavisnosti.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks oko 7,30 sati bio u plusu 0,2 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Hong Kongu, Australiji i Južnoj Koreji porasle između 0,1 i 0,5 posto.

U Šangaju su blago pale, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 7,30 sati bio na dobitku 0,3 posto.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji rast svih burzovnih indeksa na Wall Streetu, nakon dva dana pada, što se zahvaljuje nadi ulagača da će porezna reforma potaknuti brži rast najvećeg svjetskog gospodarstva.

Jučer je objavljena druga procjena prema kojoj je američki bruto domaći proizvod (BDP) u trećem tromjesečju porastao 3,2 posto na godišnjoj razini. Premda je to malo sporije u odnosu na prvu procjenu od 3,3 posto, to je i dalje najbrži rast gospodarstva u više od dvije godine.

A ubuduće bi rast gospodarstva mogao ubrzati, s obzirom da je Kongres ovih dana prihvatio poreznu reformu kojom se smanjuju porezi na dohodak imućnijih građana, dok bi porezna stopa kompanijama bila srezana s 35 na 21 posto.

To bi trebalo potaknuti potrošnju Amerikanaca, što bi pozitivno utjecalo na rast BDP-a.

Podršku tržištima pružaju i visoke cijene nafte. Doduše, jutros je na londonskom tržištu cijena barela pala 0,3 posto, na 64,70 dolara, no jučer je dosegnula 64,90 dolara, najvišu razinu od lipnja 2015. godine.

A na valutnim je tržištima dolar blago ojačao, pa je njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, porastao 0,1 posto, na 93,39 bodova.

Pritom se tečaj dolara prema japanskoj valuti stabilno kreće na jučerašnjim razinama od oko 113,30 jena.

No, dolar je ojačao u odnosu na europsku valutu, pa je cijena eura skliznula 0,2 posto, na 1,1850 dolara.

Pritisak na euro posljedica je rezultata izvanrednih izbora u Kataloniji na kojima su izraziti zagovornici nezavisnosti osvojili 70 mjesta, a pobornici cjelovite Španjolske 57 mjesta, što znači da se nastavlja složena politička situacija u toj pokrajini.