Spremaju se velike promjene ne tržištu Europske unije i sigurno je da će se prosječni vozni park, odnosno zastupljenost automobila s motorima s unutarnjim sagorijevanjem i električnih automobila te plug-in hibrida, značajno promijeniti. 

Prema novim idejama Europske komisije, emisije ugljičnog dioksida automobila po kilometru morale bi pasti za 50 posto od 2021. do 2030. godine, a ne za 37,5 posto kako je prethodno planirano. 

Što to konkretno znači? Mnogo više plug-in hibrida i električnih automobila u proizvodnji, koji emitiraju malo ili nimalo CO2 u vožnji. 

No, sigurno je da će i EU pratiti i stvarnu potrošnju plug-in hibrida za koje se sumnja da ih vozači uopće ne pune strujom te da funkcioniraju kao klasični hibridi te emitiraju mnogo više CO2 u stvarnim uvjetima. Te 2030. godine prosječna potrošnja novih automobila trebala bi biti oko dvije litre goriva na 100 km ili u prosjeku 45 g/km CO2. 

Naravno, da je to nemoguće postići s automobilima opremljenim klasičnim motorima i već sad se grade kalkulacije da će u ukupnoj prodaji novih automobila električna vozila 2030. godine činiti 50 posto, prenosi Revija HAK. 

Dobra vijest za kupce je da se očekuje da će prosječni električni automobil koštati kao benzinski ili dizelski modeli negdje oko 2025. godine – zbog pada cijene baterija.