Unatoč krizi sa čipovima, vrijeme čekanja na nove narudžbe je sve kraće. Rast cijena sirovina i smanjena potražnja za čipovima natjerali su proizvođače automobila da podignu cijene vozila. Teško se oteti dojmu da su mnogi u nove cijene uračunali i svoju trajnu želju za većim profitom.

Stara poslovica, vrč traje dok se ne razbije, čini se da sada vrijedi i za automobilsku industriju. Proizvođači automobila izvješćuju o smanjenoj potražnji u Europi i Sjevernoj Americi zbog činjenice da potrošači nisu voljni platiti više cijene i štede svoj novac za druge potrepštine, izvještava Automotive News Europe.

Unatoč krizi čipova, vrijeme čekanja na nove narudžbe je sve kraće. Proizvođači automobila marže su do sada štitili podizanjem cijena, no nagli rast inflacije u Sjevernoj Americi i Europi mogao bi otežati prenošenje rastućih troškova, piše Revija HAK. Inflacija u Europi i SAD-u raste, a središnje banke upozoravaju da bi vrhunac mogao biti za nekoliko mjeseci, što dovodi do pada raspoloženja potrošača i poduzetnika.

U SAD-u Ford razmatra ponovno uspostavljanje popusta i poticaja koji su ukinuti prošle godine, što je prvi korak u onome što će vjerojatno biti smanjenje rasta cijena automobila.