Najavljena izgradnja autoputa Sarajevo - Beograd - Sarajevo počela je u Srbiji. U Bosni i Hercegovini aktivnosti na realizaciji ovog projekta su u zastoju, zbog kako kažu nadležni u Banjaluci opstrukcija koje postoje u Vijeću ministara BiH. Naime, već nekoliko puta s dnevnog reda sjednica Vijeća ministara skidan je međudržavni sporazum između BiH i Srbije o izgradnji autoceste i mosta na Rači.

Od Kuzmina do Sremske Rače, dionica je buduće autoceste Beograd - Sarajevo, koja kroz Srbiju prolazi u dužini 18 kilometara. Pripremni radovi su počeli, uskoro će i građevinski.

Dolazak Vučića i Erdogana

"Očekujemo u listopadu da dva predsjednika, Aleksandar Vučić i Redžep Tajip Erdogan zajedno posjete gradilište", izjavila je Zorana Mihajlović, ministrica infrastrukture Srbije, prenosi N1.

Turski predsjednik trebao je doći na otvaranje gradilišta 29. kolovoza ali je njegov posjet odgođen. Planirani odlazak u Srbiju, zbog toga, je odgodio i predsjedatelj Predsjedništva BiH, Željko Komšić

"Trebalo je doći do službenog otvorenja na izgradnji ove dionice, iz turskog veleposlanstva obaviješteni da gospodin Erdogan ne može prisustvovati, i da je ta posjeta odgođena za listopad", kazao je Komšić.

Radi li se što na BH strani?

A radi li se i što na bh. strani? Ministar prometa Republike Srpske Neđo Trninić optužuje Vijeće ministara da uporno s dnevnog reda skida ranije usuglašene sporazume sa Srbijom o izgradnji autoceste, ali i propratnog mosta na Rači.

"Problem je prvo most na Rači koji je potpuno usuglašen međudržavnim sporazumom između BiH I Srbije, ali nije došlo do potpisivanja jer Vijeće ministara već nekoliko puta to skida s dnevnog reda. Mi smo već uradili autoput do Doboja, a Koridor VC bi bio nastavak veze od Banjaluke i Sarajeva prema Beogradu. Mi smo već uveli izvođača u prvu fazu. Dobili smo sredstva od EBRD-a za obilaznicu oko Doboja do granice s FBiH od 150 milijuna eura, ali nismo ratificirali I dobili odobrenje od Vijeća ministara I Parlamenta", istakao je Trninić.

Iz državnog ministarstva prometa još čekamo odgovor. Na njihovoj službenoj stranici stoji da su zamjenik ministra i srbijanski veleposlanik početkom srpnja razgovarali o Nacrtu međudržavnog sporazuma.

"Zamjenik ministra Dalipagić je upoznao veleposlanika sa svim detaljima u vezi s Nacrtom sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srbije o suradnji na realizaciji projekta autocesta/brza cesta Sarajevo – Beograd – Sarajevo i tome da je Ministarstvo poduzelo sve potrebne proceduralne radnje i uputilo isti na Vijeće ministara", piše na službenoj stranici Ministarstva prometa BiH.

Ništa neočekivano

Poslije toga, održane su još dvije sjednice Vijeća ministara, ali iz priopćenja nakon zasjedanja ministara, nema informacije o usvajanju Sporazuma. Ništa neočekivano, ocjenjuje Saša Magazinović.

"Mi u Parlamentu nemamo službenu informaciju o tome šta se događa s ovim projektom, što ne treba čuditi jer ovo Vijeća ministara je jedna od najtransparentnijih vlada u regiji. Pored toga, znamo da svi međudržavni ugovori moraju biti ratificirani u Parlamentu. I ovo nije ni prvi ni posljednji projekat koji ispašta zbog neformiranja vlasti", kazao je Magazinović.

Opredjeljenje vlasti BiH je da se pravac od Sarajeva prema Beogradu gradi u profilu autoceste, naslanjajući se na Koridor VC i dalje prema Tuzli, Brčkom, Bijeljini i Rači. Drugi pravac, od Sarajeva, preko Pala i Višegrada do granice sa Srbijom, gradio bi se kao brza cesta, a samo ta dionica bi koštala milijardu maraka.