Austrija će zaplijeniti kuću u kojoj je rođen Adolf Hitler od privatnog vlasnika kako bi spriječila da postane atrakcija za neonaciste, odlučila je Vlada u utorak.

Vlada pokušava od 1984. godine kupiti kuću u mjestu Braunau u blizini njemačke granice, ali žena koja je posjeduje odbija je prodati.

Neonacisti su obilazili Braunau u proteklim godinama kako bi posjetili kuću bivšeg nacističkog diktatora.

Još nije jasno kako će se žuta trospratnica koristiti.

- S obzirom da ne može birti srušena, ona će biti stavljena u neku vrstu obrazovne namjene - izjavio je vicekancelar i ministar ekonomije Reinhold Mitterlehner.

Ministar unutarnjih poslova Wolfgang Sobotka želio je uništi kuću, koja je pod zaštitom kao spomenik kulturnog naslijeđa.

Glasnogovornica ministarstva unutarnjih poslova potvrdila je da se Vlada suglasila oko prijedloga da se zaplijeni kuća. Prijedlog još treba biti odobren u parlamentu, gdje se očekuje odobrenje vladajuće koalicije.

Obitelj Hitler iznajmljivala je stan u zgradi u prvoj godini nakon rođenja Adolfa Hitlera 1889. Visoki nacistički službenik kupio ju je tijekom Drugog svjetskog rata i otvorio ju je za javnost.

Nakon rata kuća je vraćena prvobitnim vlasnicima. Ministarstvo unutarnjih poslova iznajmljivalo je kuću kao radionicu za hendikepirane osobe.

Vlasnica je, ipak, odbila adaptaciju zgradu za hendikepirane osobe i nije se dogovorila s Vladom oko nove namjene ili prodaje, prenosi DPA. (Prvi.tv)