Ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer (ÖVP) i generalni direktor za javnu sigurnost Franz Ruf jutros su govorili o napadu koji se dogodio u Beču protekle noći.

''Potraga za napadačem je u tijeku, njegov stan je pretražen'', rekli su. Ukupno tri civilne žrtve i jedan napadač su smrtno stradali.

"Jučerašnji napad je napad na naše vrijednosti i pokušaj da nas podijele. Nećemo to tolerirati. Bit će posljedica”, dodao je u obraćanju.

Nehammer je potvrdio da je napadač koji je ubijen bio "teško naoružan eksplozivnim pojasom".

Bečki generalni direktor za javnu sigurnost Franz Ruf je kazao da se "intenzivno radilo na identifikaciji napadača."

"Pretražena je kuća napadača. Pronađeno je i ustupljeno nam blizu 20.000 videozapisa, a mi smo već pretražili 20% ovog sadržaja", dodao je Ruf.

Ruf je dodao da se radi na slanju dodatnih policijskih snaga iz drugih dijelova zemlje u Beč kako bi se intenzivirala potraga.

Na pitanje novinara o kakvoj vrsti napada se radi, kazali su da je rano govoriti o detaljima ali da je napadač definitivno bio "radikalizirana osoba".

Ministar unutarnjih poslova Nehammer kaže da se ne može isključiti mogućnost da postoje i drugi počinitelji.

"Pretpostavlja se da je počinitelja bilo još više", kazao je kratko.
 


Gradonačelnik Beča zaprepašten napadom

Gradonačelnik Beča Michale Ludvig izjavio je da su napadači u centru Beča pucali na ljude koji su sjedili u kafićima.

"Pucano je na ljude u lokalima, posebno na osobe koje su sjedile u baštama", rekao je Ludvig nakon sastanka kriznog štaba.

Ludvig je istaknuo da je zaprepašten napadom i da postoji tijesna suradnja policije s gradskim vlastima i gradskim organizacijama s ciljem da se pronađu napadači.

Prema službenim informacijama austrijske policije, napadi su izvršeni na šest lokacija.