Austrijska vlada je, zbog naglog širenja mutirajućeg južnoafričkog soja koronavirusa, u ponedjeljak izdala upozorenje za putovanja u saveznu pokrajinu Tirol.

"Moramo učiniti sve kako bismo spriječili da se ova mutacija proširi", rekao je austrijski kancelar Sebastian Kurz nakon izdavanja upozorenja.

U upozorenju se izričito odvraća od svih putovanja u ovu saveznu pokrajinu koja nisu nužna. Isto tako se svim onima koji borave u Tirolu i koji se ovih dana vraćaju domovima u ostatku Austrije preporučuje testiranje na koronavirus.

Prema informacijama ureda za zdravstvo Tirola, u ovoj saveznoj pokrajini su zabilježena 293 slučaja zaraze mutirajućim i brzo širećim sojem koronavirusa koji je prvi put zabilježen u Južnoj Africi.

Vlasti Tirola su same reagirale na vijesti o povećavanju broja novozaraženih te su uvele neke mjere poput obaveznog pokazivanja negativnog testa prilikom korištenja skijališta. Međutim, za vladu u Beču te mjere nisu bile dovoljne te je zato izdala upozorenje.

Unatoč praktičnoj zabrani dolaska stranih turista, skijališta u nekim dijelovima Austrije bilježe popunjene kapacitete između 85 i 90 posto.

Ublažene mnoge mjere

Bez obzira na relativno lošu epidemiološku situaciju, Austrija je od ponedjeljka popustila stroge mjere zatvaranja te je od sada dopušten rad muzejima, maloprodaji i frizerima.

Vlada u Beču je istodobno pooštrila kontrole na granicama.

Predstavnici Bavarske, njemačke savezne pokrajine koja graniči s Austrijom, oštro su kritizirali ukidanje nekih mjera zatvaranja u Austriji. Premijer ove savezne pokrajine Markus Soeder je rekao kako Austrija ugrožava bavarski uspjeh u borbi protiv širenja zaraze.