Poznato je da za ljubitelje piva nema ni lošeg vremena ni godišnjeg doba, a oni u svome pivu uživaju u svakome trenutku. Sada je objavljena i lista u kojoj se vidi koliko prosječni stanovnik jedne države u prosjeku konzumira piva.

Od prije je poznato da Austrija, pa i Hrvatska imaju veliku tradiciju kako proizvodnje tako i ispijanja piva. Ove dvije države ipak se nisu smjestile na prvo mjesto. Prvo mjesto zauzeli su austrijski susjedi Česi koji imaju također bogatu tradiciju ispijanja piva. Naime, Česi u prosjeku godišnje popiju 143 litra piva po glavi stanovnika. Oni su svoje umijeće proizvodnje piva toliko razvili da brojni turisti posjećuju tu zemlju upravo zbog češkog piva koje se smatra jednim od najboljih piva na svijetu.

Na drugo mjesto, pomalo neočekivano smjestila se jedna afrička zemlja. Međutim, znajući da je Namibija jedno vrijeme bila njemačka kolonija ovaj podatak ipak i nije toliko iznenađujući. Svaki stanovnik Namibije u prosjeku popije 108 litara piva godišnje, piše Index.hr.

Treće mjesto zauzela je Austrija. U ovoj alpskoj državi svaki stanovnik u prosjeku godišnje popije 106 litara piva. Četvrto mjesto zauzela je Njemačka (104 litra), a Poljska je na petom mjestu s popijenih 100 litara piva po stanovniku.

Hrvatska se smjestila na 15. mjesto s prosječnom godišnjom potrošnjom od 78,7 litara piva po glavi stanovnika.

kroativ.at