Austrija se sprema ponovo otvoriti mnoge sektore javnog života u svibnju, kad izađe iz jednog od najgorih razdoblja od početka pandemije.

Kancelar Sebastian Kurz najavio je osnivanje povjerenstva koje se sastoji od predstavnika savezne vlade, provincija i općina.

"Važno je pažljivo i na vrijeme pripremiti korake za popuštanje mjera", rekao je i dodao da će veća procijepljenost koja se očekuje za osobe starije od 65 godina u travnju vjerojatno olakšati situaciju u bolnicama.

Vicekancelar Werner Kogler govorio je o posljednjim teškim tjednima koje još uvijek treba prevladati. Istodobno, mjere zatvaranja u tri istočne savezne pokrajine, Beču, Gradišću i Donjoj Austriji, produljene su do 18. travnja zbog popunjenosti jedinica intenzivne njege.

"Očekivana, ali problematična situacija"

"Doživljavamo očekivanu, ali problematičnu situaciju", rekao je Kurz o sedmodnevnoj stopi incidencije u Austriji od oko 235 novih infekcija na 100.000 stanovnika.

"Međutim, situacija se po regijama u Austriji jako razlikuje", rekao je i dodao da je regionalno koordinirani pristup model uspjeha.

Istaknuo je i da bi kulturni sektor, gastronomija, turizam i sport trebali imati koristi od prvih koraka koje će donijeti što se tiče popuštanja mjera zatvaranja.

Kurz, koji je nedavno kritizirao distribuciju cjepiva u EU, trenutno je zadovoljan napretkom kampanje cijepljenja u Austriji. Od pet milijuna građana koji ispunjavaju uvjete za cijepljenje i spremni su ga primiti svaki četvrti je sada zaštićen. Očekuje se veliki napredak čim se cijepe i 50-godišnjaci, što je planirano za svibanj.