Vlasnica kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler osporila je vladinu odluku o eksproprijaciji tvrdeći da je neustavna, te da postoje drugi načini da se spriječi da mjesto bude atrakcija za neonaciste, piše Reuters.

Gerlinde Pommer-Angloher podnijela je tužbu austrijskom ustavnom sudu tražeći poništenje zakona po kojem je država zaplijenila kuću u mjestu Braunau am Inn na granici saNjemačkom.

Država je naredila eksproprijaciju tvrdeći da ne želi da postane mjesto posjeta i okupljanja neonacista. Ali, advokati tvrde da to što privlači naciste 70 godina poslije Drugog svjetskog rata nema nikakve veze sa pravima vlasnice. Oni su apelirali da se policija i pravosudni organi trebaju riješiti pitanje okupljanja neonacista, a ne kriviti vlasnicu koja „neutralno koristi kuću“.

Hitler je u toj kući rođen 1889. godine, a Austrija godinama pokušava otkupiti kuću od vlasnice.

''To nije samo obična kuća, osoba koja je u njoj rođena je počinila najveće zločine u povijesti čovječanstva'', rekao je predstavnik vlade pred Ustavnim sudom.

Država planira od kuće napraviti centar za pomoć osobama s poteškoćama u učenju, u pokušaju da prekinu konekcije nekretnine sa Hitlerovom ideologijom. Odluka se očekuje početkom sljedećeg mjeseca.