Više od 300.000 nezaposlenih dobilo je jednokratnu isplatu od 150 eura uz naknadu za nezaposlene ili pomoć za nezaposlene. Ministarstvo rada objavilo je da je u te svrhe ukupno utrošeno gotovo 46 milijuna eura.

Budući da svi koji imaju pravo na potraživanje nisu mogli ispuniti uvjete, primjerice zbog nedostatka dokumenata, daljnja tranša plaćanja trebala bi se izvršiti početkom veljače.

Pravo imaju sve osobe koje su u studenom i prosincu 2021.najmanje 30 dana primali naknade za nezaposlene ili pomoć za nezaposlene. Pravo imaju i primatelji naknade za bolovanje koji su prethodno bili nezaposleni i koji su 32 dana primali naknade za bolovanje nakon naknade AMS-a.

Ovo je treća novčana podrška ove vrste od početka pandemije. U rujnu i prosincu 2020. isplaćen je dodatak na naknadu za nezaposlene u iznosu od najviše 450 eura.

Prema ministru rada ÖVP-a Martinu Kocheru, jednokratna isplata doprinos je nadoknađivanju dodatnih tereta za tražitelje posla zbog prošlih lockdowna (op. u studenom i prosincu). “Istovremeno, naš primarni cilj ostaje brzo zapošljavanje ljudi.”, zaključio je Kocher.

kroativ.at