Austrija će danas izdati službeno upozorenje svojim građanima za putovanja u Bosnu i Hercegovinu i drugih pet država na zapadnom Balkanu.

Kako piše "Der Standard" upozorenje se odnosi na putovanje u Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Albaniju, Kosovo, Sjevernu Makedoniju i Crnu Goru.

Upozorenje će danas biti javno objavljeno, a medijima je potvrđeno prije zakazane konferncije za medije. Upozorenje je najvišeg, šestog nivoa, građanima se ne preporučuje putovanje u ove zemlje, a od Austrijanaca koji trenutno ili stalno borave u ovim zemljama traži se da napuste države.

Odluka je nastala je na temelju opsežnih informacija koje pružaju austrijska i europska zastupnička tijela i koja se redovno ažuriraju, a namjera je putnicima ponuditi najveću moguću transparentnost i najširi mogući temelj za odluke o putovanju.

Upozorenje se odnosi i na brojne druge zemlje, a između ostalih i na SAD, Brazil, Švedsku, Veliku Britaniju, Rusiju, kao i kinesku provinciju Hubei, četvrti Gütersloh i Warendorf u njemačkoj državi Sjeverna Rajna-Vestfalija i talijansku regiju Lombardiju.

Podsjećamo, upozorenje dolazi dan nakon odluke Europske komisije prema kojoj je naša zemlja ostala na van liste država kojima EU otvara granice, odnosno preporučuje članicama liberalizaciju ranije poduzetnih restrikcija, prenosi Avaz.