Austrija se priprema poduzeti mjere na južnim granicama ako imigracijski dogovor unutar njemačke koalicije stupi na snagu, objavila je austrijska vlada.

To je odgovor na dogovor sklopljen sinoć između Kršćanskih demokrata njemačke kancelarke Angele Merkel i bavarske Kršćansko-socijalne unije, kojim se rješavao sukob oko migrantske politike koji je prijetio padom vlade.

Ako taj dogovor postane pozicija njemačke vlade, bit ćemo potaknuti poduzeti akcije da spriječimo negativne posljedice  za Austriju i njezin narod, rekao je austrijski kancelar Sebastian Kurz u zajedničkoj izjavi s dvojicom ekstremno desnih članova vlade pozivajući Berlin da razjasni svoje stajalište.

U skladu s tim dogovorom migranti i izbjeglice koji su već podnijeli zahtjev za azilom u nekoj od zemalja Europske unije bili bi smješteni u tranzitnim centrima na njemačkoj granici dok Berlin pregovara o bilateralnim sporazumima za njihov povratak.

Tranzitni centri bi bili smješteni uz njemačko-austrijsku granicu, ne bi pravno funkcionirali kao njemačko tlo i iz njih bi izbjeglice bile vraćane u zemlju u kojoj su registrirane. 

To je bio i glavni zahtjev Horsta Seehofera, koji je uvođenjem tranzitnih centara i ispunjen. Dogovorom je predviđen i sporazum s Austrijom o primitku izbjeglica koji su registrirani u toj zemlji.

Njemački ministar unutarnjih poslova Seehofer, koji je tražio strože mjere za ilegalnu imigraciju, dogovor smatra pobjedom. Nije, međutim, jasno kakav će učinak dogovor imati jer u mnogim slučajevima bilateralni dogovori  za povratak izbjeglica već postoje i provode se, javlja hrt.hr.